Sok embernek súlyos egészségügyi problémákkal kell szembenéznie, mire eléri a nyugdíjkorhatárt
2022.07.28

A ma született brit férfiak mindössze 9 százaléka, míg ma született nők mindössze 16 százaléka számíthat arra, hogy elfogadható egészségi állapotban éri el az állami nyugdíjkorhatárt – figyelmeztet az egyik vezető londoni kutatóintézet, az IPPR. Szakértők az angliai egészségügyi ellátás megközelítésének felülvizsgálatát sürgetik 

Az IPPR és a Future Health új jelentése jelentős reformokat sürget annak érdekében, hogy a brit egészégügyi rendszer fenntarthatóbbá váljon a világjárvány okozta sokk után. A reformra való felhívásra azért került sor, mert egy új elemzés szerint a ma született férfiaknak mindössze 9 százaléka, a nőknek pedig 16 százaléka számíthat arra, hogy jó egészségben éri el az állami nyugdíjkorhatárt (amely 2028-ra 67 évre emelkedik). Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek túlnyomó többségének az "egészségben várható élettartama" alacsonyabb, mint az állami nyugdíjkorhatár.

A kutatás egyértelmű lakóhely alapú egyenlőtlenséget is mutat: a leggazdagabb településeken élők nagyobb valószínűséggel élnek a nyugdíjkorhatárt követően is egészségben. Az olyan területeken született emberek, ahol a legmagasabb a többszörös nélkülözés aránya, például Blackpoolban és Nottinghamben, arra számíthatnak, hogy jóval több mint egy évtizeddel az állami nyugdíj előtt rossz egészségi állapotba kerülnek. Ráadásul, mivel ezeken a területeken a háztartások jövedelme alacsonyabb, kevesebb eszközzel rendelkezhetnek, hogy megbirkózzanak a sokkoló diagnózis következményeivel.

Míg a jelentés szerint a finanszírozás megfelelő szintje a fenntartható egészségügyi ellátás előfeltétele, a reformprogramot nélkülöző több pénz azonban nem valószínű, hogy javítaná az egészségügyi eredményeket.