50 000 betöréses lopás évente – ettõl tart minden 4. ember
2016.05.13
Tavaly közel 50 000 betöréses lopást regisztráltak az országban és ugyan a magyarországi ingatlanok 71 – 72 százaléka rendelkezik valamilyen lakásbiztosítással, közel sem biztos, hogy megfelelõ védelmet és fõleg kártérítést nyújtanak a kárt elszenvedõk számára. Nem meglepõ, hogy a Genertel felmérésbõl az derült ki, hogy a megkérdezettek közel 25 százaléka a betöréstõl és a lopástól tart leginkább az ingatlannal kapcsolatos kockázatok közül.

A legfrissebb adatok (KSH) szerint 2015-ben országos szinten összesén, több mint 47.000 betöréses lopást regisztráltak. Ezen belül kimagaslóan sokat -közel 11 ezret- az Alföldön és Északon, kb. 8 ezret a Dunántúlon és majdnem 10ezret Közép-Magyarországon. Budapesten tavaly majdnem 6200-at.
Betörés szempontjából, nem csak a téli hónapok, a napközbeni idõszakok, de azok a hosszú hétvégek -ilyen a Pünkösd – is veszélyesek lehetnek, amikor elutazunk és üresen marad a lakás/ház.

A Genertel egy közelmúltban végzett felmérése azonban azt mutatja, hogy a szerzõdések alig 20%-át ellenõrizték az elmúlt 1 évben, több mint 60 százalékukat pedig 1-3 éve vagy még annál is korábban kötötték és azóta a biztosítási összeget nem vizsgálták felül, ami alulbiztosítottságát okozhat. Ennek következtében a biztosítások közel 40 százalékánál könnyen elõfordulhat, hogy nem nyújt teljes, mindenre kiterjedõ fedezetet-így akár betörés esetére sem.