2030-ra megközelítheti a 160 milliárd dollárt a globális insurtech piac
2022.07.29

A globális insurtech piac volumene 2021-ben elérte a 10,6 milliárd dollárt, és 2030-ra várhatóan 158,9 milliárd dollárra nő - derül ki a Drake Star technológiai fókuszú befektetési bank Global Insurtech Industry Report 2022 című jelentéséből.

A jelentés megállapítja, hogy általában növekszik az insurtech M&A-tevékenység. 2022 júniusáig mintegy 70 tranzakciót hajtottak végre, ami 60%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Az elmúlt öt évben a terület finanszírozása is mintegy 35%-kal nőtt. A fogyasztói elvárásokkal kapcsolatos új technológiák elfogadása valószínűleg az M&A-tevékenység növekedéséhez vezetett - állítja a jelentés.

„Az insurtech üzletkötések az elmúlt években jelentősen felgyorsultak" - mondta Christophe Morvan, a Drake Star ügyvezető partnere egy nyilatkozatban, hozzátéve: „A hagyományos, öröklött üzleti folyamatok átalakításának lehetősége továbbra is hatalmas, különösen mivel a biztosítótársaságok a következő években gazdasági nehézségekkel, a tartós infláció lehetőségével, fenntarthatósági aggályokkal, klímakockázattal és számos egyéb kihívással kell, hogy szembenézzenek."

Bár a piacon visszaesés tapasztalható, a jelentés szerint még mindig van ok az optimizmusra, és a jövőben piaci megszilárdulásra lehet számítani. A biztosítások jövője valószínűleg a prevenciós és asszisztencia szolgáltatásokban rejlik - jegyzi meg a jelentés.

„A biztosítási ágazat példátlan változásokkal néz szembe egy gyorsan fejlődő ökoszisztémában" - mondta Julian Ostertag, a Drake Star ügyvezető partnere egy nyilatkozatban. „A COVID-19 változatokkal kapcsolatos tartós aggodalmak ellenére a legtöbb biztosító jól reagált a 2022 elején felgyorsult gazdasági fellendülésre, és az ágazat erőteljes technológiai beruházásokat tűzött ki célul, amelyet a járvány utáni optimizmus és az erős gazdasági hátszél táplál."

A figyelemmel kísérendő trendek közé tartoznak a jelentés szerint a beágyazott ökoszisztémák, az AI és a gépi tanulás az árazásban és a kockázatvállalásban; a parametrikus biztosítás, a telematika további elterjedése, a blokklánc és a low-code technológia.

A jelentés további fontos megállapításai:

  • 2021-ben több mint 800 finanszírozási kör zajlott le, több mint 16,7 milliárd dollárnyi nyilvánosságra hozott ügylettel.
  • Az összes üzletkötés volumene 23%-kal nőtt 2021-ben 2020-hoz képest.
  • A biztosítók 85%-a a digitalizációt tekinti első számú prioritásnak.