Magyarországon alig egymillió embert véd valamilyen balesetbiztosítás
2016.06.28
Míg egyes nyugat-európai országokban az emberek több mint 80 százaléka rendelkezik valamilyen balesetbiztosítással, Magyarországon ez az arány egyelõre alig haladja meg a tíz százalékot. Pedig anyagi akadálya nemigen lehet egy ilyen védelemnek: a piacon elérhetõ balesetbiztosításokkal havi 2 ezer forintos díj ellenében akár 10 millió forintos térítési limit is elérhetõ - derül ki az Union Biztosító sajtóközleményébõl.

Magyarországon 2015-ben mintegy 633 ezer önálló balesetbiztosítási szerzõdést tartottak nyilván, ami közel 17 milliárd forint állománydíjat jelent (Forrrás: MABISZ). Lakás-, gépjármû és egyéb biztosítások kiegészítõ elemeként további 1 millió baleset- illetve betegségbiztosítási szerzõdés növeli a lakosság biztosítottsági szintjét. ”Becslésünk szerint a szerzõdések átfedései miatt összességében mindössze a lakosság 11 százalékát védi valamilyen balesetbiztosítás – mutat rá Bóna Katalin, az UNION Biztosító ügyvezetõ igazgatója. Összehasonlításképpen ez az arány az Egyesült Királyságban vagy Németországban 80 százalék felett alakul – igaz, ennek nem csupán a biztosítási kultúra eltérõ szintje az oka, hanem a társadalombiztosítás eltérõ rendszere is.”Az UNION Biztosító megvizsgálta, hogy mely korosztályok milyen arányt képviselnek az önállló
balesetbiztosítások biztosítottjai között. 

A felmérés során kiderült, hogy a balesetbiztosítások felét a 36-50 év közötti korosztály köti, a térítésekben
is ugyanekkora arányban részesülnek. Viszont éppen a legaktívabb életet élõ, 19-25 éves korosztály esetében szükség lenne a balesetbiztosítások további népszerûsítésére: miközben tízbõl mindössze egy biztosítást kötöttek meg ebben a korcsoportban, addig az összes baleseti kárkifizetésnek a 16 százaléka jutott rájuk – ez a kötési aránynak több mint másfélszerese.

Indul a fesztiválszezon
Június végétõl elindul a nyári fesztiválszezon, melyen jelentõs számban épp a fenti, 19-25 éves korosztály lesz jelen. Idõnként már elõfordul – és ez határozottan jó irányba mozdítja a piacot -, hogy a rendezvényszervezõk csoportos balesetbiztosítást kötnek, amelynek révén a belépõjegyet váltók automatikusan kapnak balesetbiztosítási fedezetet. A gyakorlatban azonban a szervezõk jellemzõen alacsony biztosítási összegre szerzõdnek, és ennek megfelelõek a térítési összegek is. Vagyis ez a megoldás nem képes helyettesíteni egy standard balesetbiztosítást: miközben egy megfelelõ balesetbiztosítás haláleset vagy rokkantság esetén akár 10 milliós térítést nyújt, addig a fenti biztosítások térítési limitje kedvezõ esetben is csak néhány százezer forint szokott lenni. Fontos tudni, hogy bármilyen balesetbiztosításunk is van, a fesztiválokon az átlagosnál gyakrabban fellépõ alkoholos befolyásoltság, illetve a gondatlanság a többi biztosításfajtához hasonlóan ebben az esetben is kizáró tényezõ. Nyári rendezvényeken jellemzõen bekövetkezõ példa a fentiekbõl fakadó napégés, napszúrás, melyeknek következményeit egy balesetbiztosítás sem téríti. Ha extrém sportot próbálnánk ki, érdemes ebbõl a szempontból is megvizsgálni, milyen balesetbiztosítást kötünk, ugyanis erre a tevékenységre csak egyes biztosítók termékei vállalnak fedezetet. Ez különösen annak fényében fontos szempont, hogy 2007 óta ugyanis a kötelezõ egészségbiztosítási járulék sem fedezi az ilyen tevékenységek során elszenvedett balesetekhez kapcsolódó ellátásokat.