Egyre nõ a balesetek száma Magyarországon
2016.06.29
Az NN Biztosító a magyarok által elszenvedett balesetekrõl készített online felmérést, és e szerint a megkérdezettek 59 százaléka azt mondta, otthon éri a legtöbb baleset - írja a HVG.hu.

A közutat mindössze 19 százalék jelölte meg, a sportolást pedig 15 százalék. A leggyakoribb esetnek a vágott seb számít – ezt 40 százalékuk említette elsõ helyen –, majd a ficam/zúzódás és a kéztörés következik 31, illetve 16 százalékkal. A lábtörést viszont már csak a megkérdezettek 7 százaléka említette elsõ helyen, és viszonylag alacsony, 4 százalékos az égési sérüléseket kiemelt helyre sorolók aránya.

A balesetek okozta kár óriási: a rendelkezésre álló statisztikák alapján több százezer olyan család van évente Magyarországon, amely érintett valamilyen személyi sérüléssel járó balesetben. A legnagyobb számban – nem meglepõ módon – háztartási balesetek fordulnak elõ, becslések szerint évente hozzávetõlegesen negyedmillióan szenvednek kisebb-nagyobb sérülést. Jóval kisebb számban fordulnak elõ ugyanakkor munkahelyi, illetve közúti balesetek, ám a rendelkezésre álló statisztikák szerint azonban számuk hosszú távon nem csökken, inkább lassan növekszik. Tavaly több mint 21 ezer, legalább háromnapos távolmaradást elõidézõ üzemi baleset történt Magyarországon, amely 7,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Súlyos személyi sérüléssel járó közúti balesetbõl pedig 4913 történt 2015-ben Magyarországon, amely 4,2 százalékkal haladta meg a 2014-es adatot.