Jelentősen megnőhet az erdőtüzek gyakorisága az előttünk álló évtizedekben
2022.08.29

Már láthattuk, milyen tömeges pusztítást tudnak okozni az erdőtüzek, különösen olyan helyeken, mint Ausztrália, Szerbia és Kalifornia. Az ENSZ új kutatásai azonban arra utalnak, hogy a helyzet még rosszabbá válhat: az egyre súlyosbodó éghajlati válság és a földhasználat megváltozása a szélsőséges erdőtüzek gyakoriságának globális növekedését okozza: 2030-ra 14%-os, 2050-re pedig 30%-os növekedést jósolnak.

Mi okozza az erdőtüzek ilyen mértékű elszaporodását világszerte? Ehhez érdemes megvizsgálni, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat az erdőtüzekre - és hogyan hatnak az erdőtüzek az éghajlatváltozásra.

Az erdőtüzeket támogató éghajlati feltételek

Egy terület erdőtüzekkel szembeni sebezhetősége három fő körülménytől függ: a légkörtől, a növényzettől és a gyújtogatásoktól.

① Légkör

A légkör nagy szerepet játszik abban, hogy egy terület mennyire érzékeny az erdőtüzekre. A szél például növelheti egy terület oxigénellátottságát, ami elősegítheti az erdőtűz keletkezését, és terjedését.

② Növényzet

A növényzet szintén fontos tényező abban, hogy egy terület érzékeny-e az erdőtüzekre. Egy szárazabb növényzettel rendelkező terület könnyebben lángra kaphat, és egy több fát vagy bokrot tartalmazó terület több tüzelőanyagot biztosít a potenciális lángok számára.

③ Gyújtogatások

Egy olyan terület, amely vulkanikus tevékenység közelében van, vagy ahol gyakoribbak a villámok, hajlamosabb lehet az erdőtüzekre. Azonban az emberi tevékenység, például a tábortüzek vagy a hibás berendezések is kiválthatnak tüzeket, így a kempingezés vagy fakitermelés kedvelt területei is nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve.

Bár ezek a feltételek helytől függően változnak, általánosságban elmondható, hogy az erdőtüzekkel szembeni sebezhetőségre hatással van az éghajlatváltozás, amely világszerte az erdőtüzek időtartamának és intenzitásának növekedését okozza.

Tűz-klíma visszacsatolási hurok

Az 1850-es évek óta a globális felszíni hőmérséklet körülbelül 1,0 °C-kal emelkedett. Ez a megnövekedett felszíni hőmérséklet messzemenő hatással volt az éghajlatunkra - az északi féltekén a melegebb hőmérséklet kevesebb havat, a tavasz korábbi érkezését és végül hosszabb és szárazabb tűzveszélyes időszakot eredményezett.

Ezek a hosszabb tűzveszélyes időszakok az erdőtüzek elszaporodásához vezettek. És itt jön a lényeg - 2021-ben az erdőtüzek világszerte becslések szerint 1,76 milliárd tonna széndioxidot bocsátottak a légkörbe, ami több mint kétszerese egész Németország éves kibocsátásának. Ez a széndioxid mennyiség megreked a légkörben, és hozzájárul a felszíni hőmérséklet emelkedéséhez.

Általánosan nő a szélsőséges időjárási események gyakorisága

Nem csak az erdőtüzek gyakorisága és intenzitása nő az éghajlatváltozás miatt - az aszályok, hőhullámok és árvizek is egyre gyakoribbak világszerte. Idén a hőmérséklet minden eddiginél magasabbra emelkedett Európában, ami pusztítást végzett az egész kontinensen, hatással volt az infrastruktúrára, és még emberéleteket is követelt.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez lehet az új normális állapot. A kockázatok mérséklése érdekében a kormányoknak, a politikai döntéshozóknak és a vállalatoknak össze kell fogniuk, hogy közösen hozzanak létre biztosítékokat és megfelelő megelőző intézkedésekkel készüljenek.