Kötelezettségvállalással zárult az E.on és az Aegon biztosító ügye
2016.07.20
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta az E.on Energiakereskedelmi Kft. és az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. vállalásait az Otthonangyal Csoportos Biztosítás kommunikációjával kapcsolatban, a versenyhivatal nem állapított meg jogsértést az ügyben, és bírságot sem szabott ki - írja az MTI.

A GVH keddi MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azt vizsgálta, hogy a vállalkozások érthetõen hívták-e fel a fogyasztók figyelmét a szolgáltatás kettõségére. Így arra, hogy a vészelhárítási szolgáltatás keretében a biztosítás villanyszerelés, vízvezeték-szerelés, gázvezeték-szerelés és dugulás-elhárítás esetén nyújt segítséget biztosítási idõszakonként legfeljebb három alkalommal, és legfeljebb 32 ezer forint értékig, de kizárólag vészhelyzetben, azaz nem fedezi minden háztartási meghibásodás esetén a költségeket. A segítségnyújtási szolgáltatás viszont információ átadására és szakiparos ajánlására vonatkozik.

A GVH kötelezettségként írta elõ, hogy a társaságok írásban tájékoztassák az Otthonangyal biztosításra szerzõdött ügyfeleket a biztosítás igénybevételének feltételeirõl. A vállalás értelmében a vállalkozások a tájékoztatót közzéteszik a http://www.eon.hu/otthonangyal/ és a https://www.aegon.hu/eon-otthonangyal oldalon is.   

A GVH úgy ítélte meg, hogy a vállalások elfogadásával hatékonyan biztosítható a közérdek védelme. Enyhítõ körülményként értékelte, hogy a vállalkozások már a kötelezettségvállalási nyilatkozat megtételét megelõzõen felhagytak a vizsgált kommunikációs gyakorlattal, és sem a GVH, sem más hatóság nem állapított meg a versenyfelügyeleti eljárás szempontjából releváns jogsértést a két vállalkozással szemben a döntés meghozatalát megelõzõ 5 évben.