90 százalékkal kevesebb baleset lehet önjáró autókkal
2016.07.21
Magyar idõ szerint csütörtök reggel publikálták az eddigi legátfogóbb kutatást az önjáró autókról, egy amerikai üzleti stratégiai tanácsadó cég a Világgazdasági Fórummal közösen készítette el több ország lakosainak megkérdezésével. A kutatásban négy forgatókönyvet mutatnak be az önjáró autók terjedésérõl. Abban ugyanis a megkérdezettek és a döntéshozók is egyetértenek, hogy a kérdés most már nem az, hogy lesznek-e ilyen autók az utakon, hanem hogy mikor jelennek meg - írja az index.hu.

A kutatás fõbb megállapításai

  • Az önjáró autók és taxik elterjedése hatvan százalékkal csökkentheti az autók számát az utcákon, 80 százalékkal csökkenhet a kipufogógázok kibocsátása és 90 százalékkal lehet kevesebb baleset az utakon.
  • Az önjáró autók megvásárlásának lehetõsége is nagy jelentõségû lesz, de az igazi áttörést az önjáró taxik (robotaxik) elterjedése okozza majd.
  • A városi lakosság 58 százaléka próbálna ki önjáró autót. Az ötlet a fejlõdõ országokban a legnépszerûbb.
  • A potenciális vásárlók hajlandóak ötezer dollárral (1,4 millió forint) többet fizetni egy teljesen önjáró autóért.
  • A döntéshozók hatvan százaléka hiszi, hogy 2025-re legalább egy olyan város lesz a világban, amely tiltja a hagyományos autók használatát. További 24 százalék szerint ez öt évvel késõbb következik be.
Az önjáró autók és robottaxik terjedése a következõ években forradalmasíthatja a városok közlekedését. A Boston Consulting Group és a Világgazdasági Fórum csütörtökön közzétett átfogó tanulmánya szerint az automata autók megjelenése az utakon nem az autópályákon való közlekedést változtatja meg, a városokban jár majd alapvetõ változásokkal. Teljesen máshogy járnak majd az emberek az emberek munkába és természetesen máshogy közlekednek.

Hatvan százalékkal csökkenhet az utcán lévõ autók száma, nyolcvan százalékkal lehet kisebb a kipufogógáz kibocsátása és kilencven százalékkal csökkenhet a balesetek száma az utakon. A kevesebb baleset, kisebb fenntartási költségek, kisebb légszennyezettség mind pozitív hozadéka lehet annak a kényelemnek, amelyet az önmûködõ autók jelenthetnek.

A teljes cikk itt olvasható: http://index.hu/tech/2016/07/21/onjaro_auto/