Balesetmentes parkolás a Bosch technikájával
2016.07.26
Az elmúlt tíz év során több mint 30 százalékkal nõtt a parkolások és a lassú manõverezések során bekövetkezõ balesetek száma. Az efféle balszerencsés esetek az Allianz Biztosító egy 2015-ös tanulmánya szerint a személyautók anyagi kárral járó baleseteinek mintegy 40 százalékát teszik ki. A fõ okok egyike a mai jármûvekbõl korlátozott kilátás. „Ahol a parkolás már túl nehéz az ember számára, ott a technikánk átveheti a feladatot” – hangsúlyozta Dr. Dirk Hoheisel, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja. Az automatizált parkolóasszisztens például gombnyomásra karcolásmentesen áll be az autóval a kívánt parkolóhelyre.

A vezetõ okostelefonján keresztül akár a jármûvön kívülrõl is ellenõrizheti a folyamatot. Még tovább lép a Bosch új, Home Zone parkolóasszisztensével, amely elõreláthatólag 2019-re válik sorozatgyártásra éretté. A fejlett vezetéstámogató rendszer akár teljesen önállóan is a legfeljebb 100 méter távolságban rendelkezésre álló üres parkolóhelyhez vezeti az autót, amelyre azután be is áll a jármûvel.

A Home Zone parkolóasszisztens részlegesen automatizált funkció, amelyet az autóvezetõnek csupán felügyelnie szükséges. A rendszer olyan gyakran ismétlõdõ parkolási szituációkra készült, mint például beállás az otthoni garázsba vagy a parkolóházban fenntartott, állandó parkolóhelyre. Különlegessége, hogy a parkolóasszisztens megtanulja és tárolja az egyes manõvereket, amelyeket azután gombnyomásra a vezetõ közremûködése nélkül is végre tud hajtani. Minderre csupán egy alkalommal kell betanítani a Bosch rendszerét, mégpedig a következõképpen: a gépkocsit a kívánt kiindulási pozícióba állítva, a vezetõ aktiválja az asszisztens-rendszer tanulási üzemmódját, majd a jármûvet lépésben a legfeljebb 100 méter távolságban lévõ parkolóhelyre vezeti. Ezzel véget is ért a betanulás folyamata, a rendszer ugyanis az indulási és a célpozíción kívül a megtett útvonalat is tárolja. Ettõl kezdve a parkolóasszisztens a meghatározott startpozícióból kiindulva már teljes egészében átveheti a jármû leparkolásának feladatát. A vezetõ igény szerint az autóban maradhat, illetve a kocsikulcs egy gombjával vagy okostelefonján keresztül a jármûvön kívülrõl is ellenõrizheti a folyamatot. A Bosch rendszere az ismétlõdõ parkolási szituációk akár tíz manõverét is betanulhatja, illetve tárolhatja.