MNB: július 27-ig igényelhetõ a kár és a meg nem szolgált díj visszatérítése az Astrától
2016.07.26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi tájékoztatása szerint a román Astra Biztosító magyar ügyfeleinek már csak egy napjuk van arra, hogy július 27-ig eljuttassák igényüket a kárkifizetésre, illetve a meg nem szolgált díj visszatérítésére Bukarestbe - írja az MTI.

A jegybank tájékoztatása alapján csak július 27-ig nyújthatják be a román Astra Biztosító magyar károsultjai a casco-, lakás- és utasbiztosítási kárigényüket a román garancialaphoz (FGA), illetve eddig igényelhetik vissza az ügyfelek minden biztosítás befizetett, de meg nem szolgált díját.

Az MNB közlése szerint a július 27-i határidõre azoknak a kárt szenvedett ügyfeleknek kell figyelniük, akik április 28-ig, a román biztosító jogerõs felszámolásának elrendeléséig jelezték a kárukat - kivéve a kgfb-biztosítottakat -, de azt nem tudták forintosítani. Azok, akiknek kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítása volt a társaságnál, csak a meg nem szolgált díjat igényelhetik vissza, a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási károk kifizetését a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) végzi itthon, Magyarországon.

A kárkifizetési kérelem magyar nyelvû ûrlapja elérhetõ a román felügyelet honlapján, illetve a Magyar Nemzeti Bank külön erre a célra létrehozott Astra fogyasztóvédelmi tájékoztató oldalán.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivõje az M1 aktuális csatorna egyik ez év június közepén sugárzott adásában azt tanácsolta, hogy aki még az Astra ügyfele, minél elõbb szerzõdjön át másik biztosítóhoz. 

Szabó József, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója egy korábbi, MTI-nek adott nyilatkozatában arról szólt: a román pénzügyi felügyelet (ASF) úgy döntött, hogy a károsultak a felszámolás jogerõre emelkedéséig kezdeményezhetik a román felügyelet mellett mûködõ garanciaalapnál káraktájuk megnyitását, azaz a kárigényük benyújtását. A magyar nyelvû nyomtatványokat kizárólag írásban nyújthatták be az ASF mellett mûködõ román biztosítási garanciaalaphoz (FGA) úgy, hogy azoknak 2016. április 28-ig be is kellett érkezniük az FGA-hoz.

Szabó József azt is hangsúlyozta, az Astra Biztosítóval kapcsolatos magyarországi kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) károk kifizetését nem az FGA, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) végzi itthon. Az FGA-hoz tehát csak az Astra Biztosítóval szembeni nem kgfb jellegû - például casco, lakás- vagy utasbiztosítási szerzõdés alapján fennálló - kárigényekkel kell fordulni. 

Az MNB azt is közölte, hogy aki már írásban benyújtotta a kárigény rendezésére vonatkozó kérelmét, de - a román törvények szerint emellett szükséges - kárkifizetési kérelmét és az iratok valódiságát igazoló felelõsségi nyilatkozatot esetleg még nem adta be az FGA-nak, annak erre 2016. július 27-éig van lehetõsége. Ugyancsak július 27-éig igényelhetõk vissza az FGA-tól az ügyfelek által befizetett, de a biztosító által meg nem szolgált idõszakra vonatkozó díjak, függetlenül attól, hogy azok kgfb vagy egyéb biztosítási szerzõdéshez kötõdtek-e.