Az európai biztosítók elhatárolódnak a kelet-afrikai kőolajvezeték biztosításától
2022.09.08

Több európai biztosító kizárta, hogy kockázatot vállaljon az ugandai olajmezőket a tanzániai Tanga kikötővel összekötő tervezett kőolajvezetékre.

Talanx, Németország harmadik legnagyobb biztosítója a legutóbbi társaság, amely közölte, hogy nem fogja újrabiztosítani a jelenleg építés alatt álló a Kelet-afrikai Kőolajvezetéket (EACOP). A kijelentéssel csatlakozott az Argo Grouphoz, az Axis Capitalhoz és az RSA Grouphoz, amelyek mind megerősítették, hogy nem vesznek részt az EACOP biztosításában. A világ négy legnagyobb viszontbiztosító társasága - a Munich Re, a Swiss Re, a Hannover Re és a SCOR - szintén egyetért abban, hogy nem vállalja a csővezeték viszontbiztosítását.

Mindez megerősíti a biztosítási ágazat kialakult álláspontját, miszerint nem biztosítanak új olaj- és gázipari projekteket. A világ számos nagyobb biztosítótársasága már önként visszalépett az új szén- és olajlétesítmények biztosításától, de a kis- és közepes méretű helyi biztosítókon keresztül a projektek még mindig elérhető fedezet, igaz ezek általában nehezen tudják fedezni a teljes kapacitást.

Az EACOP biztosítási státuszáról ellentmondásos jelentések látnak napvilágot. A helyi médiabeszámolók szerint a csővezetéket helyi cégek teljes mértékben biztosították, de ezt a #StopEACOP kampánycsoport vitatja. Nyilatkozatukban azt állítják, hogy szerintük a jelentések félrevezetőek, és a nyilvánosan elérhető adatokra hivatkoznak, amelyek szerint az EACOP-nak a viszontbiztosítási kapacitásának akár 70%-át is külföldi biztosítóktól kell biztosítania. A kampánycsoport szerint semmi nem utal arra, hogy a nemzetközi viszontbiztosítást már megkötötték volna.

Egyre több hír lát napvilágot arról, hogy az EACOP milyen sok problémát okoz Uganda és Tanzánia lakosságának, és milyen egészségügyi, társadalmi és éghajlati hatásokat fog a vezeték maga után hagyni, ezért a biztosítók kezdenek elhatárolódni a projekttől.

Az, hogy a biztosítási ágazat elutasítja a csővezeték biztosítását, összhangban van a fosszilis tüzelőanyag-iparágakkal kapcsolatos álláspontjával. Az Insure Our Future nevű kampány sikeresen lobbizott a világ legnagyobb biztosítóinál, hogy ne vállaljanak több új szén- és olajprojektet. Miután az EU megtiltotta a biztosítóknak, hogy orosz olajat szállító hajókra fedezetet nyújtsanak, ez azt mutatja, hogy a jogalkotók egyre inkább hajlandóak a biztosítási ágazatot eszközként használni a vállalati magatartás befolyásolására, különösen a megújuló energiaforrásokra való átállással kapcsolatban.