A biztosítók jövedelmezősége is veszélyben a növekvő infláció miatt
2022.09.09

A továbbra is emelkedő infláció Európában, amely 2022 júliusában 8,9%-ra ugrott, ami az elmúlt 25 év legmagasabb értéke, az biztosítók jövedelmezőségére is negatív hatással lesz az elkövetkező két évben.

A GlobalData szerint a díjnövekedés várhatóan lassabb lesz, mivel a növekvő infláció hatására a biztosítottak valószínűleg nem fognak tudni magasabb díjakat fizetni, ami szerződésfelmondásokat eredményezhet - áll a jelentésben. Az egy káreseményre jutó átlagos költség várhatóan emelkedni fog, ami csökkenteni fogja az általános biztosítók haszonkulcsát.

Az általános biztosítási kárkifizetések Európában idén várhatóan 5,1%-kal, míg a díjak alacsonyabb mértékben, 4,9%-kal nőnek majd.

Az európai országokban az infláció 2021 eleje óta meredeken emelkedik. Ez kezdetben a COVID-19 elhúzódó gazdasági hatásának volt köszönhető, de 2022-ben tovább súlyosbította az orosz-ukrán háború és az ebből eredő ellátási lánc zavarok.

Ezt követően a kárinfláció is emelkedett, ami a legtöbb általános biztosítási ágazatot érintette, különösen a vagyonbiztosításokat, a gépjármű-, valamint a speciális biztosításokat.

A vagyonbiztosítások rendkívül érzékenyek az inflációra, mivel az újjáépítési és javítási költségek közvetlenül kapcsolódnak az anyag- és munkaerőköltségekhez. Az olyan tényezők, mint az emelkedő nyersanyagárak, a beszállítási zavarok és a munkaerőhiány várhatóan felfelé lökik a károk átlagos költségét mind a vállalati, mind a lakossági vagyonbiztosítások esetében. A vagyonbiztosítási kárigények 2022-ben 6,4%-kal, míg a díjak 5,6%-kal nőnek.

A jelentés szerint a gépjármű-biztosítási kárigények növekedése a 2021-es 1,6%-ról 2022-ben várhatóan 4%-ra nő, míg a díjnövekedés csökken: a 2021-es 6,4%-ról 2022-ben 4,3%-ra. Ennek oka a magasabb pótlási költségek, harmadik félnek fizetett kártérítések, perköltségek és bérek - áll a jelentésben. A növekvő kárköltségek hatással lesznek a kártartalékaira is.

Mindez arra fogja késztetni a biztosítókat, hogy felülvizsgálják kockázatkitettségeiket, ami mind az új szerződések, mind a megújítások díjainak emelkedéséhez vezethet. A magasabb biztosítási díjak idővel alulbiztosítottsághoz vezethetnek, nyomás alatt tartva a biztosítók jövedelmezőségét.

A jövedelmezőség, a díjnövekedés, valamint az ügyfélmegtartás közötti egyensúly megtalálása várhatóan az európai általános biztosítók egyik fő fókuszterülete lesz a következő néhány évben.