Csaknem kétezer tõkepiaci közvetítõt törölt nyilvántartásából a jegybank
2016.08.31
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 502 megbízó nélküli tõkepiaci függõ ügynököt és 1356 alsóbb szintû közvetítõt törölt nyilvántartásából egy törvényi szigorítás nyomán - írja az MTI.

A közlemény szerint e "gazdátlan" tõkepiaci közvetítõk egy részérõl korábban kiderült, jogosulatlanul, gyakran külföldi megbízóknak dolgoztak, olykor azzal "takarózva" ügyfeleik elõtt, hogy õk szerepelnek a legális felügyeleti nyilvántartásban. A mostani változás nyomán ez a jogsértõ hivatkozási alap szûnik meg.

Az Országgyûlés 2016 januárjától úgy módosította a befektetési vállalkozásokról szóló törvényt, hogy az év elején megbízó nélküli közvetítõknek legkésõbb július 1-jéig a közvetítésre irányuló megbízási szerzõdést (egy tényleges megbízóval való megállapodást) kellett benyújtaniuk a jegybanknak. A törvény szerint július 1-jén automatikusan megszûnt azon eddig nyilvántartott közvetítõk státusa, akik ezt nem tették meg az idei elsõ félévben - írták.

Az MNB közleménye szerint korábban olyan esetek is elõfordultak, amikor egy-egy közvetítõ sajátjától eltérõ pénzügyi ágazatban - például hitelintézeti vagy biztosításközvetítõ a tõkepiacon vagy fordítva - végzett jogosulatlan közvetítõi tevékenységet, ezért a jogalkotó 2016 januárjától úgy módosította a biztosítási, júliustól pedig a hitelintézeti törvényt is, hogy az MNB más pénzügyi ágazatokban végzett jogosulatlan tevékenység megállapítása esetén is automatikusan visszavonhatja az érintett közvetítõk tevékenységi engedélyét vagy regisztrációját.

Az engedéllyel vagy regisztrációval rendelkezõ közvetítõk az MNB közvetítõi nyilvántartásaiban, a jogosulatlan piaci szereplõk listája pedig a jegybank honlapjának figyelmeztetések menüpontjában érhetõ el - áll a közleményben.