Január 1-jén jöhet a baleseti adó: 27 milliárdot vár a kormány
2011.10.14
A kgfb-díj 30 százaléka lenne a baleseti adó, az autóst terhelné, de a biztosító felelõssége lenne beszedni - derül ki az Origó birtokába került 2012-es adócsomagból.

A bevezetendõ baleseti adó alapja a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás (kgfb) éves díja lesz, az adó mértéke pedig a kgfb-díj 30 százaléka - ezt tartalmazza a jövõ évi adócsomag-tervezet, amelyet a kormány pénteken nyújt be a parlamenthez.

A rendszer úgy fog mûködni a kormány elképzelése szerint, hogy az adót a biztosító cég a kgfb-díj esedékes részletével együtt szedi be és utalja is tovább az államkasszába. A kormány a biztosítók nyakába varrja a felelõsséget, mivel a törvénytervezet kimondaná: ha az autós nem fizette be a baleseti adót, a biztosító cég akkor is köteles az adó összegét az államnak utalnia.

A baleseti adó 2012. január 1-jén lépne életbe, és a chipsadóként elhíresült népegészségügyi termékadó egyik válfaja lenne. Ha a kgfb-szerzõdés azt megelõzõen köttetett, akkor a baleseti adót az éves díj arányos része után kell megfizetni. Az állam azzal kalkulál, hogy jövõre durván 90 milliárd forint lesz a kgfb-díjbevétele a cégeknek, ez alapján pedig 27 milliárd forint baleseti adó folyhatna be az Egészségbiztosítási Alapba.