Befagyasztotta a bíróság a román Carpatica biztosító ellen kezdeményezett csõdeljárást
2016.09.14
A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérésének helyt adva október közepéig befagyasztotta a román Carpatica biztosító ellen kezdeményezett csõdeljárást a legfelsõ bíróság kedden - írja az MTI.

Az Ilie Carabulea üzletember által ellenõrzött - a nagyszebeni Atlassib többségi tulajdonában lévõ - Carpatica mûködési engedélyét július végén vonta be a román pénzügyi felügyelet (ASF), miután a részvényesek nem tettek eleget a 100 millió eurós feltõkésítési felszólításnak. A tavalyi évet 200 millió lejes (1,4 milliárd forint) veszteséggel záró cégnek alig 5,1 millió eurónyi tõkéje maradt, miközben évi 130 millió euró értékben kötött biztosításokat.

A DNA azért kérte a bíróságtól, hogy ne hagyja még jóvá a csõdeljárás beindítását, mert a biztosító ellen megvesztegetés gyanújával büntetõper van folyamatban (elsõ fokon a társaságra 600 ezer lejes bírságot szabtak ki), de ha a céget a jogerõs ítélet elõtt felszámolják, akkor már nem lehet büntetõjogi felelõsségre vonni.

A Carpatica körüli korrupciós ügy miatt 2014-ben - a fõrészvényes Carabulea mellett - az ASF akkori elnöke, Dan Radu Rusanu is rács mögé került, akit azzal gyanúsítanak, hogy befolyásával visszaélve törvénytelenül védte a biztosító érdekeit.

A Carpatica ügyfeleit az állami garanciaalapból kárpótolják majd a román törvények által megszabott legfeljebb 100 ezer eurós mértékben. Becslések szerint a garanciaalapnak 650 millió lejbe kerül majd a Carpatica csõdje. A cég portfóliójának 90 százalékát a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások tették ki. A Carpaticánál mintegy 26 ezer kárigény vár rendezésre átlagosan 1500 eurós értékben.