Mibe fektetnek a globális biztosítók a gyorsan változó piacokon?
2022.10.13

A gyorsan változó piaci feltételek közepette a rugalmas portfólióépítés, a likviditáskezelés és az integrált technológia kerül idén a globális biztosítók befektetési megközelítéseinek középpontjába – derül ki a BlackRock nemrégiben készült tanulmányából.

A globális biztosítási jelentés 26 piac 370 biztosítási befektetőjét kérdezte meg, akik közel 28 000 milliárd dollárnyi kezelt vagyont képviselnek. A megkérdezett biztosítók nagy százaléka tervezi a portfólió felülvizsgálatának felgyorsítását a kockázat és a likviditás kiegyensúlyozása érdekében. A jelentés szerint 79% a hosszú távú stratégiai eszközallokáció felülvizsgálatát kezdeményezi, és közel fele (48%) még az idén felülvizsgálja a kockázatvállalási hajlandósági küszöbértékeket.

Emellett a biztosítók 60%-a az inflációt nevezte meg legfőbb piaci aggodalmának, az eszközár-ingadozás (59%) és a likviditás (58%) pedig szorosan mögötte következnek. Portfóliójuk további diverzifikálása érdekében a biztosítók 87%-a szándékozik a következő két évben megnövelni a magánbefektetésekbe való allokációt, ami az elemzők szerint átlagosan 3%-os növekedést jelentene.

A biztosítók a likvid eszközökbe való befektetés növelését is tervezik: a válaszadók 37%-a készpénzbe, 31%-a pedig fix kamatozású eszközökbe kíván fektetni.

Folyamatos innováció a kockázatkezelésben

A biztosítók körében egyre nagyobb teret nyer a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási (ESG), valamint az éghajlati szempontok beépítése a befektetési folyamatba.

A felmérésben résztvevők több mint 65%-a jelezte, hogy a következő 24 hónapban széleskörű ESG-célkitűzéseket fog bevezetni portfólióiban.

Ezen túlmenően 85%-uk válaszolta, hogy elkötelezik magukat konkrét éghajlati célok mellett portfóliójukban. A megkérdezett biztosítók 62%-a úgy látja, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos döntéshozatal az elkövetkező években az ágazatukat alakító egyik fő trend.

A biztosítók a kockázatkezelési technológiába történő beruházásokat is kiemelten kezelik, ami a BlackRock szerint – az új befektetési megközelítések, például a kötvény ETF-ek bevezetése mellett – a kockázatkezelés folyamatos innovációjának része.

A globális biztosítók majdnem mindegyike (98%) arról számolt be, hogy mesterséges intelligenciát, gépi tanulást, prediktív elemzést, blokkláncot vagy e technológiák kombinációját használja, a prediktív elemzést pedig mind a biztosítási üzletág (65%), mind a befektetési műveletek (72%) irányításában.

A biztosítók 65%-a szerint a digitális átalakulás és technológia a biztosítási ágazat legfontosabb trendje a következő 12-24 hónapban, szemben a 2021-es 44%-kal.

Ami a jövőbeli technológiai kiadásokat illeti, a megkérdezett biztosítók túlnyomó többsége az eszköz- és kötelezettségkezelésre (68%), valamint a szabályozói megfelelésre (54%) és a piaci adatokra (53%) irányuló beruházásokat igyekszik prioritásként kezelni.

Az új befektetési megközelítések elfogadását illetően a biztosítók arról számoltak be, hogy tervezik a fix kamatozású ETF-ek használatának növelését portfólióikban, elsősorban a likviditás (54%) és a hozam (48%) potenciális javítása érdekében.