CEA: kivonulhatnak az európai biztosítók az USA piacáról!
2011.10.17
Az Európai Biztosítók Szövetsége (CEA) erõsen ellenzi az amerikai képviselõház múlt heti, adózásra vonatkozó törvényjavaslatát, mivel véleménye szerint az az európai biztosítók amerikai piacról való kivonulásához vezethet.

A törvényjavaslat értelmében megemelkedne az USA biztosítási piacán tevékenykedõ külföldi társaságok adóterhe, amely akár a szereplõk piaci kivonulásához is vezethet. Ennek egyenes következménye lenne a biztosítási kapacitás csökkenése, amely a USA-beli biztosítási díjak emelkedését eredményezné mind a lakosság, mind a vállalkozások szármára – közölte a CEA.

„A javaslat diszkriminatív, amely negatív hatással lenne az USA biztosítási piacára, és sérti az USA kettõs adóztatásról szóló szerzõdéseit” - mondta Michaela Koller, a CEA igazgatója.

A törvényjavaslat nem engedélyezi a nem-amerikai biztosítók által offshore leányvállalatok számára átengedett viszontbiztosítások utáni adókedvezmények igénybevételét. Ez egyenlõtlen versenyfeltételeket teremtene az USA (viszont)biztosítói számára, mivel nem veszi figyelembe társaság székhelye szerinti ország adózási szabályait. Az Európai Unió biztosítói már így is jelentõs adóteherrel szembesülnek az USA-ban.

A javaslat a WTO szolgáltatások kereskedelmérõl szóló általános egyezményének biztosítási szolgáltatásokra vonatkozó kitételét, illetve annak USA-ra vonatkozó kötelezettségvállalásait is érinti, amely kimondja, hogy a WTO bármely egyéb tagállamának (viszont)biztosítóját ugyanolyan feltételek illetik meg, mint az USA-beli szolgáltatót.

A Brattle Group tanácsadó cég gazdasági hatástanulmánya szerint a törvényjavaslat által javasolt adó a fogyasztók számára évi 10 milliárd dollárba kerülne, és 20 százalékkal csökkentené az USA viszontbiztosítási kapacitását.

„A nem-amerikai biztosítók és viszontbiztosítók jelentõs szerepet játszanak az USA természeti katasztrófáinak biztosításában. A mostani idõkben, amikor számos amerikai tagállam számára jelentõs nehézséget okoz a megfizethetõ és kielégítõ biztosítási fedezet megszerzése, egy ilyen típusú törvény beiktatása a fogyasztók érdekeit sértené” – véli Koller.

A versenyképes biztosítási díjakért harcoló érdekvédelmi szervezet (Coalition for Competitive Insurance Rates) és a CEA közösen írtak levelet az USA képviselõházának bizottságához, melyben az adójavaslat elvetését kérik.