Minden eddiginél nagyobb verseny jön a kötelezõkampányban
2011.10.17
A biztosítók szerint a baleseti adó bevezetése a kötelezõ felelõsségbiztosítási piacon évek óta tartó verseny utolsó fejezetét nyithatja meg, mivel az autósok hosszú évekre a most választandó biztosítónál maradnak majd a jövõben. Ez minden eddiginél nagyobb versenyt vetít elõre - közölte hétfõn a Biztosítás.hu alkuszcég.

A társaság szerint évekre eldõlhet a november 1-vel induló kampányban, melyik biztosító hány kötelezõ biztosítási ügyfelet kezel majd a jövõben. A piac újrafelosztására az idén mélypontjukat elérõ kötelezõ díjak és az adó miatti várható rendkívüli ügyfélérdeklõdés miatt kerülhet sor. A Biztosítás.hu felhívta a figyelmet arra, hogy az még nem dõlt el, hogy az internetes összehasonlító oldalakon a baleseti adó a díjak részeként, vagy külön tételként kerül-e feltüntetésre.

A Biztosítás.hu arra számít, hogy az adó bevezetése miatt a biztosítóknak mindössze két hetük marad díjaikat újragondolni és felkészülni az utolsó - komolyabb ügyfélmozgással járó - kampányra. A korábban 5 százalékos további díjcsökkenését prognosztizáló biztosítók \"most vagy soha\" alapon fognak ugyanis díjat hirdetni. Ez akár - a cég szerint - 10-15 százalékos további díjcsökkenéshez is vezethet, ami a díjakra rakodó adó különbségnövelõ hatása miatt újra a 2008-as, 15 ezer forintos szintre emelheti az egyes biztosítók díjai közötti különbségeket.

A kampányt az is pozitívan érintheti, hogy megszûnik a korábbi - és sokszor az autósokat terhelõ - kártörténeti igazolások papíralapú rendszere, és a jövõben a biztosítók elektronikus adatbázison keresztül küldik majd egymásnak a biztosítót váltó autósok kártörténeti igazolásait. Végeredményben mégis emelkedõ kötelezõ biztosítási díjakra lehet számítani 2012-ben. A hét éve tartó díjcsökkenési tendencia végét jelentõ adó és a díjak növekvõ különbsége ugyanakkor, minden eddiginél több autóst késztethet biztosítóváltásra.