Munich Re: az infláció 2023-ban is magas marad
2022.10.28

A Munich Re jelentése szerint az infláció 2023-ban is magas marad, ami nem tesz jót Európa gazdasági kilátásainak, a válságok pedig világszerte példátlanul összetett üzleti környezetet teremtenek a biztosítók és viszontbiztosítók számára.

Thomas Blunck, az igazgatótanács tagja így nyilatkozott: „Az elmúlt hetekben mind a gazdasági, mind az inflációs kilátások borúsabbá váltak, különösen Európában. Ez, valamint a kibertámadásokból és természeti katasztrófákból eredő növekvő kockázatok nehéz és összetett helyzetbe hozzák a biztosítókat."

„Az inflációs várakozásoknak és a változó kockázatoknak tükröződniük kell a biztosítási fedezetek árazásában. Ezzel a megközelítéssel erős partnerei maradhatunk ügyfeleinknek, és velük együtt támogathatjuk a gazdaság ellenállóképességét." - tette hozzá.

A Munich Re jelentése megjegyzi, hogy a kamatlábak emelkedése a (viszont)biztosítók tőkealapjának csökkenését idézheti elő, és befolyással lehet a kapacitásukra is, annak ellenére, hogy a magasabb kamatlábak középtávon pozitív hatást gyakorolnak a jövedelemtermelő képességre.

A Munich megjegyzi, hogy a biztosítók számára a helyzetet súlyosbítja, hogy a kulcsfontosságú kárösszetevők, például az építési költségek inflációs rátája sok esetben magasabb, mint az általános infláció. Ráadásul a ráták várhatóan még 2023-ban is a hosszú távú átlag felett maradnak, ha az infláció lassul. Az euróövezetben a várakozások szerint az infláció jövőre is nagyon magas, 5,8%-os marad (2022: 7,9%). Ami az Egyesült Államokat illeti, az éves átlagos fogyasztóiár-emelkedés 2023-ban várhatóan 4,3% körül lesz (2022: 8,0%).

Ezek a tényezők együttesen a viszontbiztosítás iránti kereslet fokozatos növekedéséhez vezetnek, mondja a Munich Re, azonban a viszontbiztosítók egyre inkább tőkéjük és ezáltal kapacitásuk csökkenését tapasztalják.

Blunck hozzátette: „A Munich Re továbbra is erős pénzügyi helyzetben van, a szolvenciamutató 2022. június végére még valamivel 250% fölé is emelkedett”