Hat biztosító az élen
2016.10.27
Kikkel voltak leginkább elégedettek az ügyfelek, a károsultak? Javult vagy romlott a biztosítók megítélése a 2015-ös évhez képest? Ki lett a legújabb, az „Év Utazási Biztosítója” díj nyertese? Ezeket a kérdéseket döntötték el az elmúlt egy hónap során az ügyfelek, akik közel 40 ezer szavazat leadásával hat biztosítót találtak kiemelkedõnek a hazai társaságok közül.

Idén ötéves jubileumához érkezett az „Év Biztosítója” szavazás újkori története. A szavazás keretében az evbiztositoja.hu oldalon keresztül mondhatták el véleményüket az ügyfelek a hazai vagyon- és kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításokat kínáló biztosítókról, illetve idén elõször szavazhattak az „Év Utazási Biztosítójára” is! A biztosítókat idén is szolgáltatási és kárrendezési gyakorlatuk alapján ítélték meg a szavazók. Míg a szolgáltatás kategória a szerzõdéskötést, a csekkek, a kötvények biztosítók általi kiküldését, vagyis a biztosítások károk nélküli kezelését jelentette, a második kategória kizárólag a károk rendezésére koncentrált.

Az eredmények alapján elmondható, hogy tovább nõtt az ügyfelek átlagos, biztosítókkal szembeni elégedettsége. Míg 2015-ben átlagosan 8 pontot kaptak a biztosítók ügyfeleiktõl (a lehetséges 10-bõl), idén ez a szám már 8,5 pontra emelkedett. A javulás a kárrendezés és a szolgáltatás tekintetében egyaránt megfigyelhetõ volt, bár igaz, hogy a korábban problémás és alacsony szolgáltatási színvonalával a többieket lefelé húzó - de idõközben csõdbe ment - ASTRA Biztosító idén már nem rontotta a szavazás összesített eredményét.

Hat biztosítót díjaztak az ügyfelek

A legjobbnak ítélt vagyon- és felelõsségbiztosítók között elsõ helyen végzett a Signal Biztosító Zrt., a szolgáltatási és a kárrendezési kategóriát egyaránt megnyerve. Õt követik kis különbséggel a második helyeken osztozva a K&H és a Generali, illetve a harmadik helyeken a Genertel és az Aegon Magyarország biztosítók. Az Év Utazási Biztosítója pedig a Colonnade (korábbi nevén QBE-Atlasz) Biztosító lett.

Budapest elégedetlenebb!

Az is elmondható, hogy a vidéki ügyfelek továbbra is elégedettebbek a biztosítók szolgáltatásaival. Míg Békés, Heves és Tolna megye lakossága a leginkább elégedett, addig Budapest csak a 18. helyen végzett az elégedettségi rangsorban (vagyis majdnem utolsó a megyék, régiók között).   

Az országos szavazáson kialakult adatokból a megyénkénti pontos elégedettségi értéket is láthatjuk (lásd grafika). Az „Év Biztosítója” díjat kiadó Biztosítás.HU internetes alkuszi portál szerint ezekbõl az adatokból kiderül, hogy az ügyfelek a kárrendezéssel majdnem annyira elégedettek, mint az egyéb szolgáltatásokkal, de az is látszik ugyanakkor, hogy az egyes megyékben élõ állampolgárok elégedettsége között még azért akadnak eltérések. A hamarosan induló kötelezõ biztosítási kampányban mindazonáltal már figyelembe vehetik az ügyfelek a biztosítók most elért helyezéseit és így már nemcsak ár alapján, de szolgáltatás alapján is választhatnak a kínálatból.