COP 27: Cselekvésre szólítanak a globális biztosítók az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében
2022.11.11

Az ENSZ Sharm El Sheikhben zajló COP27 éghajlatváltozási konferenciáján a biztosítók világszövetsége (GFIA) felszólította a résztvevőket, hogy az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodóképesség kiépítését helyezzék előtérbe, hogy megelőzzék az emberéletek elvesztését és csökkentsék a jövőbeli természeti katasztrófákból eredő gazdasági veszteségeket.

A GFIA szerint a gyakoribb és súlyosabb szélsőséges időjárási eseményeknek az emberekre, az egészségre, a vagyonra, a vállalkozásokra és a környezetre gyakorolt globális hatása jól dokumentált. Hozzáteszi, hogy a viszontbiztosítók döntő szerepet játszanak az éghajlattal kapcsolatos kockázatok kezelésében, elsősorban a kockázat mérése, árazása és átvállalása, és így a gyakori és katasztrofális eseményekből eredő biztosított kárigények - beleértve az élet- és egészségkárokat is - kifizetése révén.

Bár a GFIA megjegyzi, hogy a (viszont)biztosítás kritikus szerepet játszik az ilyen eseményekből eredő kockázatok egy részének átvállalásában, hozzáteszi, hogy a világ számos részén jelentős a különbség a (viszont)biztosítási fedezet és a szélesebb körű gazdasági veszteségek között.

A GFIA szerint e védelmi rés megszüntetéséhez a veszteségek csökkentésére van szükség a kockázatot mérséklő alkalmazkodási intézkedésekbe való befektetéssel, és kijelenti, hogy e nélkül az alulbiztosítás növekedni fog, és ezzel együtt világszerte milliókat ér majd trauma.

A GFIA azt írja: "A (viszont)biztosítók elismerik, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás társadalmi elszántságot és cselekvést igényel az egyének, a kormányok és a magánszektor részéről. A (viszont)biztosítók őrszemként működhetnek, figyelmeztetve másokat a növekvő kockázatokra, és nyitottak a társadalom különböző érdekelt feleivel való együttműködésre.”

"Amint azt a közelmúltbeli események is alátámasztják, sürgősen szükség van arra, hogy minden érdekelt fél együttműködjön a nem megfelelő földhasználat, építési szabályok és infrastruktúra miatti veszteségek megelőzése érdekében. A GFIA ezért felszólítja az összes érdekelt felet, hogy saját joghatóságukban és világszerte csatlakozzanak a (viszont)biztosítókhoz, hogy ne csak az éghajlatváltozással, hanem a megelőzhető élet és a gazdasági károkkal is szembeszálljanak."