EIOPA: a makro- és piaci kockázatok jelentik a legfőbb kihívást a biztosítók számára
2022.11.11

A biztosítók makro- és piaci kockázatoknak való kitettsége jelenti jelenleg a biztosítási ágazat számára a legfőbb aggodalmat - derül ki az EIOPA 2022 második negyedévének Szolvencia II. adatai alapján készült kockázati jelentéséből. Minden más kockázati kategória, például a jövedelmezőség és a szolvencia, az éghajlat, valamint a digitalizációs és kiberkockázatok közepes szintűek.

A Szolvencia II. adatokon alapuló kockázati jelentés az Európai Unió biztosítási ágazatának főbb kockázatait és sebezhető pontjait foglalja össze a 2022 második negyedévének kockázati mutatóin keresztül. Az adatok az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) által 94 biztosítási csoporttól és 2198 egyéni biztosítótól gyűjtött pénzügyi stabilitási és prudenciális jelentéseken alapulnak.

A makrokockázatok továbbra is aggodalomra adnak okot a globális GDP-növekedési várakozások további csökkenése és a főbb földrajzi területekre vonatkozó magas fogyasztói árindex-előrejelzések közepette, még akkor is, ha a munkanélküliség egyelőre továbbra is alacsony. A 10 éves swap-ráta súlyozott átlaga emelkedett. A központi bankok folytatják monetáris politikájuk normalizálását.

A piaci kockázatok jelenleg magas szinten vannak. A kötvény- és részvénypiacok volatilitása továbbra is meghaladja a tavalyi átlagot. Az ingatlanárak változatlan szinten maradtak. A biztosítók kötvény- és részvénykitettségének mediánja viszonylag változatlan maradt, míg az ingatlanpiaci kitettség mediánja 2022 második negyedévében enyhén emelkedett. A hitelkockázatok viszonylag mérsékeltek maradnak. A CDS-felárak alacsony szinten maradtak az államkötvények és a pénzügyi kötvények esetében, míg a nem pénzügyi vállalati kötvények esetében tovább emelkednek 2022 harmadik negyedévében. A biztosítók különböző kötvénykategóriáknak való relatív kitettsége nagyjából stabil maradt, míg az államkötvények esetében enyhén csökkent a második negyedévben. A biztosítók befektetéseinek átlagos hitelminőségi mediánja stabil maradt.

A jövedelmezőségi és szolvenciakockázatok változatlanok, a biztosítók hozamai 2022 második negyedévében mindhárom hozammutató (a nettó eszközök megtérülése, az eszközök hozama és a díjak hozama) tekintetében csökkentek.

A kamatlábak jelenlegi emelkedése miatt a biztosítók piaci veszteséget könyveltek el a származtatott ügyletekből, mivel jellemzően a kamatlábak csökkenése elleni fedezeti pozícióban vannak.

Ami a piaci megítélést illeti, az élet- és nem-életbiztosítási részvények alulteljesítettekA biztosítók CDS-felárának mediánja tovább nőtt, még akkor is, ha a biztosítók külső minősítései nagyjából stabilak maradtak a legutóbbi értékelés óta.

Az éghajlati kockázatok tekintetében a biztosítók fenntartották a zöld kötvényekkel szembeni relatív kitettségüket. A zöld kötvények növekedése a biztosítók portfólióiban csökkent, míg a forgalomban lévő zöld kötvények növekedése stabil.

A digitalizációs és kiberkockázatok biztosítási szempontból való lényegessége a felügyeletek értékelése szerint kismértékben csökkent. Mindazonáltal a kiberbiztonsági kérdések és a hibrid geopolitikai konfliktussal kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak. A kibernetikai negatív hangulat 2022 harmadik negyedévében fokozott aggodalmat jelez, miközben a kibernetikai incidensek gyakorisága csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest.