Tízezreket lehet spórolni a kötelezõn
2016.11.04
Az elsõ nap adatai igazolni látszanak azokat a szakértõi elõrejelzéseket, miszerint újra komoly verseny alakulhat ki a kötelezõ biztosítók között. A biztosítás.HU alkuszi portál által közreadott kötési statisztikák alapján 20 százalékos átlagos díjemelkedés mellett újra tízezer forint körüli átlagos megtakarítással számolhatnak a biztosítót váltó autósok.

Szerdán indult útjára az idei, de ezúttal meglehetõsen rendhagyó kötelezõ kampány. Meglepõ módon több biztosító is kihagyta az ilyenkor szokásos díjhirdetést (vagyis nem emelte árait), miközben több társaság is új, magasabb díjakat tett közzé. Ezeken felül újabb, a kötelezõ biztosításból kivonuló társaság is akadt (az MKB Biztosító személyében), aki közel harmincezer év végi évfordulós ügyfelének mond fel a napokban.

A biztosítók ezen eltérõ (díj)politikájának hatására újra jelentõsen megnõtt - az elmúlt években már-már eltûnni látszó - díjkülönbség és a biztosítóváltással megtakarítható átlagos összeg is tízezer forint fölé emelkedett. Ez a díjkülönbség már jóval meghaladja a piac szereplõi által korábban mért 3-5 ezer forintos - az autósokat biztosítóváltásra ösztönzõ - lélektani határértéket.

A kampány elsõ napjaiban a biztosítót váltók öt társaság (a K&H, a Signal, a Wáberer, a Genertel és az Union biztosítók) ajánlatait részesítették elõnyben új biztosítójuk kiválasztásakor. A váltók 22 ezer forintos (adót is tartalmazó) átlagos éves kötelezõ biztosítási díjjal találkozhattak, ami a tavaly novemberben tapasztalt 18,5 ezer forintos díjaknál mintegy 20%-al magasabb. Az alkuszok szerint ilyen díjak és megtakarítási lehetõségek mellett az autósok, akik az elmúlt évek díjemelkedéseit kedvezõ, alternatív ajánlatok hiányában jórészt elfogadták, most újra a biztosítóváltás mellett dönthetnek. A biztosítás.HU szerint mindez a váltók számának akár 30%-os növekedését is okozhatja a tavalyi adatokhoz képest és megállíthatja az évek óta tartó váltószám csökkenést.

A mintegy 1,2 millió, még év végi évfordulós autósnak idén is november 30-ig van lehetõsége díjaik ellenõrzésére, régi biztosításuk felmondására és új biztosítás megkötésének a kezdeményezésére.