Csak a 20-30 éveseknek van esélye normális nyugdíjra
2016.11.08
Legalábbis ha elõre gondolkodva, igen komoly összegeket megtakarítva valamilyen öngondoskodási formát vesznek igénybe - derül ki a hvg.hu elemzésébõl.

A hírportál azt vizsgálta, mennyit kell ahhoz megtakarítani, hogy a nyugdíjas években is fenntartható maradjon a megszokott életszínvonal, azaz reálértékben, az inflációs hatással számolva mekkora összeggel szükséges kiegészíteni a várható állami nyugdíjat ahhoz, hogy ne kelljen alább adni az igényekbõl. A szerzõ ehhez a Bankmonitor modelljét használta négy generációt vizsgálva, alapul véve hogy az inflációval korrigált összegek 70 százalékát az állami nyugdíj adja. Vagyis arra kereste a választ elsõsorban, hogy a különbözõ generációk tagjainak mekkora összegeket kell félretennie ahhoz, hogy a maradék 30 százalékot ki tudja gazdálkodni a pihenés éveiben is.

Az eredmények alapján erre valós esélye csak a 20-as, 30-as éveikben járóknak van, az ennél idõsebb generációkra már irreálisan nagy terhet róna jövedelmük szinten tartása. További problémát jelent, hogy az sem feltétlenül veszi igénybe az öngondoskodás valamilyen formáját, aki megteheti, fájóan hiányzik továbbra is a hazai piacról a kívánatos szintû pénzügyi tudatosság, az öngondoskodás továbbra is egy kínosan kerülenõ kérdés a lakosság jelentõs részében. A teljes cikket, és az egyes generációkhoz kapcsolódó számítások eredményét az alábbi linken olvashatja:

Ez az ára, ha nyugdíjasként sem akar rosszabbul élni