MABISZ konferencia: A klímaváltozás hatása a biztosítási piacokra
2016.11.08
Immár hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a hazai biztosítási szektor egyik legjelentõsebb éves rendezvényén, a MABISZ Konferenciát. A november 21-én megrendezésre kerülõ esemény témája idén a környezettudatosság lesz, a fenntartható fejlõdés témaköre, illetve a klímaváltozás hatásai a biztosítási piacokra.

A fenntarthatóság mára a gazdasági fejlõdés megkerülhetetlen alapkérdésévé vált, új kihívások elé állítva a gazdaság valamennyi szereplõjét. A megváltozott körülményekhez a biztosítási piacoknak is alkalmazkodniuk kell, ennek módjai és lehetõségei az egyik legaktuálisabb problémakör, amellyel a biztosítási szakmának világszerte szembe kell néznie. Nem véletlen tehát, hogy az idei rendezvény a „Környezettudatosság, fenntartható fejlõdés – a klímaváltozás hatása a biztosítási piacokra“ címet viseli.

A rendezvény nyitó elõadását Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tartja. Szabó Zsolt, a Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelõs államtitkár „Párizs után: a klímaváltozás tétje - hazai és nemzetközi finanszírozási lehetõségek” címmel tart elõadást. Az esemény elsõ részének elõadója V. Németh Zsolt környezetügyekért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs államtitkár is.

A konferencia második részét Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Monetáris Tanácsa tagja nyitja meg, ezt követõen Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke beszél a magyarországi biztosítási piacról, a hazai biztosításügy aktuális kérdéseirõl. A konferencián elõadást tart Thomas Hladky, nemzetközi hírû klímakutató is. 

Az rendezvényen két kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül: mind az életbiztosítási, mind a nem életbiztosítási kerekasztal-beszélgetés középpontjában a fenntarthatóság témaköre áll.   

A klímaváltozás mellett olyan témák is terítékre kerülnek, mint az „etikus biztosító” követelményrendszere, a Szolvencia-II. bevezetésével kapcsolatos kihívások, illetve a digitalizáció biztosítási szektorra gyakorolt hatásai. 

„Az új, a korábbiaknál offenzívabb, erõteljesebb társadalmi jelenlétet hirdetõ MABISZ 2010-ben döntött a konferencia megszervezésérõl. Az I. MABISZ Konferenciát még abban az évben meg is rendeztük. Az eddigi konferenciáinkon mások mellett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Gabriel Bernardino, az európai biztosításfelügyelet, az EIOPA elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, illetve Németh Zsolt parlamenti államtitkár nyitotta meg, és elõadást tartott mások mellett Michaela Koller, az európai biztosítási szövetség, az Insurance Europe vezérigazgatója is. Reméljük és hisszük, hogy a MABISZ konferenciák megszervezésével olyan hagyományt teremtettünk, amely hosszú távon fennmarad és a hazai és nemzetközi biztosítási szakma egyik legfontosabb találkozója és vitafóruma lesz a jövõben is” – jelentette ki Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének fõtitkára a VII. MABISZ Konferencia alkalmából.