29 millió forint bírság a KDB Banknak
2016.11.11
Az MNB ma közzétett határozatában összesen 29 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértõ állapot megszüntetésére kötelezte a KDB Bank Európa Zrt.-t – többek között – tõkeszámítási, számviteli, ügyletminõsítési, fedezetértékelési, illetve az informatikai és belsõ szabályozási tevékenységét érintõ egyes hiányosságok miatt. A feltárt jogsértések ügyfél-érdeksérelmet nem okoztak, s nem hordoznak olyan kockázatokat, amelyek veszélyeztetnék a bank megbízható mûködését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított átfogó ellenõrzési eljárás keretében vizsgálta a KDB Bank Európa Zrt. (KDB Bank) tevékenységét. Ennek során a jegybank a 2013. december 31-tõl a vizsgálat lezárásáig terjedõ idõszakot tekintette át.

A vizsgálat egyebek között a hitelkockázat azonosítására, mérésére, kezelésére – ezen belül az ügyletminõsítésre, a fedezetértékelési és – rögzítési gyakorlatra –, továbbá a tõkekövetelmény-számításra vonatkozóan állapított meg – részben a korábbi felügyeleti határozatban már kifogásolt, de a KDB Bank által meg nem szüntetett – hiányosságokat. Hiányosságokat talált a jegybank emellett az informatikai és nyilvántartási rendszerek, valamint a számviteli eljárások terén is. Megállapította továbbá, hogy a KDB Bank tevékenysége során nem tartotta be maradéktalanul a belsõ ellenõrzésre, szabályozásra és szervezeti mûködésre, valamint a pénzmosás elleni védekezésre vonatkozó jogszabályi elõírásokat.

Mindezek nyomán az MNB határidõ tûzésével kötelezte a KDB Bankot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére, s errõl – az errõl szóló belsõ ellenõri jelentés megküldésével – számoljon be a jegybanknak. 

A kötelezés keretében az intézménynek gondoskodnia kell a belsõ szabályozás és a számviteli eljárások megfelelõségérõl, a folyamatba épített ellenõrzések, a fedezetkezelési folyamatok fejlesztésérõl, illetve javításáról, valamint a nyilvántartások és az adatszolgáltatás teljes körûségérõl. A banknak teljes körûen meg kell felelnie a jogszabályoknak a tõkekövetelmény számítása, az ügyletminõsítések, valamint az informatikai rendszerek mûködtetése során, továbbá a pénzmosás elleni védekezés körében be kell tartania a vonatkozó elõírásokat. 

A vizsgálat során feltárt hiányosságok miatt a jegybank összesen 29 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az intézményre. A bírság megállapítását különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében feltárt jogsértések számossága és jelentõs – egyes esetekben magas – kockázati besorolása, illetve a jogsértések ismétlõdése. Súlyosító körülményként értékelte a jegybank továbbá a szabályszegések egy részének rendszerszintû jellegét, illetve, hogy egyes hiányosságok megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozat is kötelezte a hitelintézetet. Enyhítõ körülménynek számított ugyanakkor a bank kisebb piaci súlya, továbbá az, hogy a vizsgálat a jogsértésekkel összefüggésben nem tárt fel ügyfél-érdeksérelmet.