Hány ember élt valaha a Földön?
2022.12.25

A világ népessége 1800 után lépte át az egymilliárdot, 1928-ban már kétmilliárdan voltunk, innen nem egészen száz év alatt, 2022. november 15-én jutottunk el a nyolcmilliárdig az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) számításai szerint. De hány ember élt valaha a Földön? Erre a kérdésre nem lehet pontosan válaszolni, de Toshiko Kaneda és Carl Haub demográfusok a rendelkezésre álló történelmi ismereteket felhasználva foglalkoztak a kérdéssel.

Nincs egy konkrét pillanat, amikor az emberiség létrejött, mivel a fajok közötti átmenet fokozatos. De ha az összes embert meg akarjuk számolni, akkor dönteni kell arról, hogy mikor éltek az első emberek. A két demográfus a mai kor előtti 200 000 évet használta e határértékként. A demográfusok becslése szerint ebben a 200 000 évben mintegy 117 milliárd ember született.

Ennek a 117 milliárd embernek köszönhetjük azt a civilizációt, amelyben élünk. A nyelveket, amelyeket beszélünk, az ételeket, amelyeket főzünk, a zenét, amelyet élvezünk, az eszközöket, amelyeket használunk – mindent, amit tudunk, azt tőlük tanultuk. A házakat, amelyekben élünk, az infrastruktúrát, amelyre támaszkodunk, az építészet nagyszerű vívmányait - sok mindent, amit magunk körül látunk, ők építettek.

Nemrég átlépte a 8 milliárdot a Földön élők száma. Ez azt jelenti, hogy mi, akik most élünk, a Földön valaha élt emberek összlétszámának közel 7%-át képviseljük. Tekintve, hogy körülbelül 200 000 éve létezünk a Földön, ez valójában elég nagy százalék.

Az ENSZ számításai szerint 2050-re várhatóan 9,7 milliárd ember fog élni a Földön, az emelkedés 2080 után állhat meg, akkor nagyjából 10,4 milliárd lehet a bolygó lakossága.