Ettõl tartunk a legjobban, ha betörnek a lakásunkba
2016.12.05
A betöréses lopás sokaknál dobogós, ha rémálmokról van szó: a Generali kutatása szerint a megkérdezettek ötöde nagyon tart tõle. Az ORFK adatai alapján 2015-ben több mint 20 ezer lakásbetörés történt itthon, 2016 elsõ hét hónapjában pedig több mint 10 ezer. A biztosító azt is kiderítette, hogy az otthonokban elõforduló értékek közül – készpénz, laptop, mobil, tévé, ékszer – mi az az egy, amit megmentenénk, ha lenne rá lehetõségünk.

Tavaly közel 29 ezer betöréses lopás történt Magyarországon, 2016 elsõ hét hónapjában pedig közel 15 ezer. Az értékeinket sokszor jobban bebiztosítjuk, mint az egészségünket: a munkavállalási korú lakosság fele rendelkezik lakossági vagyonbiztosítással. De vajon mi lenne az az egy dolog, amit megmentenénk otthonunkból, ha tehetnénk? A Generali ennek is utánajárt.

Készpénz, laptop, mobil?
Mint kiderült, egy olyan háztartásból, ahol található készpénz, laptop, mobiltelefon, tévé, nagyobb értékû háztartási eszköz, ékszer, kanapé, játékkonzol és tablet, egy betörés esetén a legtöbben (40%) a 100 ezer forint értékû készpénzt tartanák meg. A második helyen 20%-kal a laptop áll, ezt a megkérdezettek ötöde mentené meg, ami különösen igaz a fiatalokra, illetve a felsõfokú végzettségûekre. A mobiltelefont 12% tartaná meg a legszívesebben.

A tévét mindössze 8% választaná, ezen belül legnagyobb arányban (11%) az alapfokú végzettséggel rendelkezõk döntenének így, és mindössze 4% a 18-29 éves korosztályból. Érdekes, hogy az elsõ helyen végzett készpénzzel azonos (100 ezer forint) értékû ékszert csak 7% mentené meg.

Az ORFK adatai is alátámasztják, hogy éppen azokra az értékekre pályáznak a betörõk, amelyeket a legjobban féltünk: a leggyakrabban eltulajdonított tárgyak között az elsõ öt helyen a készpénz, az arany ékszer, a laptop (notebook, Ipad), a televízió és a háztartási gépek szerepelnek 

Így elõzhetjük meg a bajt
Ahhoz, hogy nyugodtan mehessünk el a munkába vagy éppen hosszabb idõre kikapcsolódni, elengedhetetlen egy jó lakásbiztosítás. Szerzõdéskötéskor a biztosítani kívánt vagyontárgyak értékét is meg kell határoznunk, amit nagyban megkönnyíthetünk, ha pontos leltárt készítünk. Egyébként most különösen megéri lakásbiztosítást kötni: ha január 13-ig kötünk új Generali Házõrzõ Nívó biztosítást, 1 hónapot, Extra esetén 2 hónapot, Top lakásbiztosításhoz pedig 3 hónapot ajándékba kapunk az elsõ éves díjból.

Persze a megelõzésre is érdemes odafigyelni, fõleg, ha hosszabb idõre megyünk el otthonról. A legjobb, ha gondoskodunk riasztóról, és a legnagyobb értékeinket széfbe helyezzük. Nagyobb összeget semmiképp se tartsunk a lakásban. Ha van olyan szomszédunk, akiben megbízunk, megkérhetjük, hogy figyeljen oda otthonunkra, amíg mi távol vagyunk.