Drasztikusan csökken a tőke a viszontbiztosítási piacon
2022.12.14

A Swiss Re intézet becslése szerint a hagyományos viszontbiztosítási tőke 30%-kal csökkent 2022 első kilenc hónapja során, ami jóval meredekebb csökkenés, mint amit korábban prognosztizáltak.

Az iparág már eddig is tudta, hogy a viszontbiztosítási tőke kínálata korlátozott, de a Swiss Re becslése szerint a tőke jelentős része elemésztődött, és mivel kevés új tőke érkezik, ez a folyamat felgyorsul, ami fokozza a viszontbiztosítási díjak emelkedését.

A hagyományos viszontbiztosítási tőkéről szólva a Swiss Re Institute kifejtette: "Becsléseink szerint a kockázatvállalási tevékenységhez rendelkezésre álló tőke 30%-kal csökkent 2022 első három negyedévében". Amit legalábbis részben "az eszközértékek széles körű csökkenése" okozott, állítja a kutatóintézet.

Tovább súlyosbítja a viszontbiztosítási tőkekínálati problémát, hogy a "még a kamatlábváltozások miatti nem realizált veszteségek kiigazítása után is a kitettségek gyorsabban nőnek, mint a viszontbiztosítási tőke".

A hagyományos viszontbiztosítási tőke hiányát és ennek a piacra gyakorolt hatását tovább súlyosbítja, hogy az alternatív tőkeszintek az elmúlt években makacsul stagnáltak. A Swiss Re Institute megjegyezte, hogy "korábban a jelentős katasztrófaesemények friss tőke beáramlását váltották ki a piacon, például biztosításhoz kötött értékpapírok formájában (ILS), ami mérsékelte a piaci ciklusokat. Az alternatív tőke szintjei azonban 2018 óta megtorpantak.

Az ILS-befektetők vonakodnak új tőkét befektetni a természeti katasztrófák kockázataiba egy újabb nagy veszteségekkel járó év előtt, mivel a gazdasági infláció növeli az értékelési és árazási bizonytalanságot.

A magasabb kitettségek, a rendelkezésre álló kapacitás csorbulása és a kockázatvállalási hajlandóság is csökken, ennek köszönhetően a Swiss Re emelkedő árakra és a szigorúbb feltételekre számít.