Egyre több káresettel kell számolni a mezõgazdaságban
2016.12.15
A 2016-os év idõjárási viszonyai hektikusabban alakultak a tavalyinál, így a mezõgazdasági piac egyik meghatározó szereplõjéhez, a Groupama Biztosítóhoz is mintegy 15%-kal több mezõgazdasági kárbejelentés érkezett idén. Magyarország legtöbb térsége érintett volt az egész nyáron át tartó heves viharokban, esõzésekben, jégesõkben, de a legnagyobb mezõgazdasági károk Kelet-Magyarországon keletkeztek idén.

Elhúzódó extrém nyári idõjárás

A klímaváltozás miatt egyre szélsõségesebb idõjárási jelenségek komoly hatással voltak idén a mezõgazdasági növénytermelésre, így alapvetõen meghatározták a Groupama Biztosító mezõgazdasági portfóliójának több mint 80%-át kitevõ növénybiztosítás eredményeit is.

2016-ban az enyhe, csapadékban szegény tél során csupán egy tucat bejelentés érkezett a Groupama Biztosítóhoz fagy miatt, jellemzõen Észak-kelet Magyarországról. A száraz tavaszelõt azonban felhõszakadások, heves korai viharok követték, áprilisban pedig megjelent a tavaszi fagy, fõképp a Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Pest-megye déli részén. A nyár közepéig az idõjárás a szokásos módon alakult a hétrõl hétre érkezõ frontokkal, zivatarokkal, felhõszakadásokkal, jégesõvel, az ekkor megszokott „lecsendesedés” idén azonban elmaradt. 2016-ban a nyár második felét is extrém idõjárási viszonyok jellemezték, így a termelõknek ekkor is ugyanolyan bosszúságot okoztak a felhõszakadással, jégesõvel tarkított zivatarok, mint a nyár elsõ felében. Az elsõ õszi fagyok már korán, szeptemberben megjelentek, ám ez már jelentõs károkat már nem okozott.

A növénykárok 82%-át jégverés okozta

A rendkívüli idõjárási viszonyok miatt a Groupama Biztosítóhoz összességében az elõzõ évinél mintegy 15%-kal több mezõgazdasági kárbejelentés érkezett, melyekre összesen mintegy 2,8 milliárd Ft kárkifizetést teljesített a társaság.

Az elmúlt évekre jellemzõ módon a legtöbb, legnagyobb károkat a jégesõ okozta. Idén a 2870 növénykár bejelentés több, mint 82%-a jégverésrõl szólt, 10%-ot meghaladó viharkár bejelentés érkezett, továbbá a felhõszakadás-, fagy-, tûzkár bejelentések voltak gyakoriak. 

A Groupama Biztosító 2016-ban növényállományok jégkára miatt több, mint két milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak. A viharra, tavaszi fagyra és az egyéb káreseményekre kifizetett összeg meghaladta a félmilliárd forintot. A mezõgazdasági vagyonbiztosítások terhére bejelentett káresemények túlnyomó többsége viharkár volt, a kifizetések meghaladták a 100 millió forintot és további 36 millió forint kárkifizetést teljesített a társaság az állattartóknak az elhullott jószágaik után.

Területi eloszlást tekintve a jégkárok esetében kiemelendõ a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jégverés mellett a július eleji észak-nyugat magyarországi zivatarlánc, mely Vas-megyétõl Budapestig okozott jelentõs károkat.