Megindult az év végi befizetési roham
2016.12.15
Egyre többen és többet tesznek félre nyugdíjukra - Az elõzõ évekhez hasonlóan idén decemberben is befizetési „rohamra” számít a CIG Pannónia, mert az ügyfelek ilyenkor töltik fel díjaikat, hogy minél több adókedvezményt vehessenek igénybe. Ügyelni kell azonban a határidõkre! – figyelmeztet a biztosító.

Általános vélemény a szakemberek körében, hogy komoly lendületet adott az öngondoskodás erõsödésének a nyugdíjbiztosításoknál igénybe vehetõ adókedvezmény bevezetése 2014-tõl. Mint ismeretes, a magánszemélyek visszaigényelhetik a nyugdíjbiztosítási szerzõdésre befizetett rendszeres, illetve nyugdíjcélú eseti díjaiknak 20 százalékát, de legfeljebb 130 ezer forintot. Ezt a megtakarítást a biztosítók a nyugdíjbiztosítási szerzõdésen jóváírják az ügyfelek részére. A maximális 130 ezer forintos adókedvezményt azok tudják igénybe venni, akik 650 ezer forintot fizetnek be nyugdíjbiztosításukra és a kedvezmény maximális mértékének igénybevételére az adójuk fedezetet nyújt.

Az adókedvezmény jelentõsen növelte a lakosság megtakarítási hajlandóságát. Egyre többen gondolnak a nyugdíjas évekre és vállalnak hosszabb távú elkötelezõdést is annak érdekében, hogy idõskorukban is megfelelõ életszínvonalat biztosítsanak maguknak. A CIG Pannónia Életbiztosító adatai szerint a nyugdíjbiztosítást választó ügyfelek átlagosan 45 éves korukban kötnek szerzõdést, és 20 éves idõtávon szeretnék megteremteni a nyugdíjas éveikre szolgáló tartalékot. Örömteli fejlemény, hogy míg a kedvezmény bevezetésének évében 25 ezer Ft körül mozgott az ügyfelek által befizetett havi átlagdíj, ez idén már közel 20 százalékkal magasabb. Továbbá a nyugdíjbiztosítások után már a fiatalabb korosztályok is aktívan érdeklõdnek: az ügyfelek között a 20 éves korosztály is képviselteti magát. 

A tapasztalatok szerint az ügyfelek jelentõs része decemberben igyekszik „feltölteni” nyugdíjbiztosításait, hogy a lehetõ legtöbb adókedvezményt érje el. A CIG Pannóniánál tavaly decemberben 102 százalékkal nõtt a havi nyugdíjbiztosítás-kötések száma az évközbeni átlaghoz képest, és idén is hasonló „rohamra” számítanak.

„Habár a nyugdíjbiztosítást és az azután járó adókedvezményt egyre többen ismerik, a határidõkkel még mindig sokan nincsenek tisztában. Márpedig sok adóvisszatérítéstõl eshet el az, aki kicsúszik a határidõbõl.” – figyelmeztet Sallai Linda a CIG Pannónia termék- és üzletfejlesztési igazgatója. „A jogszabály szerint csak azután a díj után jár adókedvezmény, amelyet a biztosító a befizetõ szerzõdésén december 31-ig jóváír.” A másik gyakori hiba Sallai Linda szerint, hogy az ügyfelek elfelejtik feltüntetni az átutalás közleményében azt a szerzõdésszámot, melyre az adókedvezményt igénybe kívánják venni.