Képben vannak a magyarok
2017.01.16
A magyarok nagy része reálisan látja a közlekedésben várható technológiai fejlõdést - derül ki a K&H biztos jövõ indexébõl. Az elektromos kerékpárok és hibrid autók pár éven belüli elterjedésére például a magyarok közel fele számít. Bár az önvezetõ autók térnyerésében egyre többen bíznak, magas a kételkedõk aránya is: a magyarok 12 százaléka szerint ezek az autók kudarcot vallanak majd.

Nap mint nap hallani a közlekedésben várható változásokról, köztük a hibrid és villanyautókról, valamint az autonóm és robotok vezette jármûvekrõl. A K&H biztos jövõ indexének harmadik negyedéves eredményei szerint a magyarok nagy része tisztában van a különbözõ technológiai megoldások fejlõdésével.

A megkérdezettek közel fele szerint a következõ pár évben az elektromos rásegítéssel mûködõ kerékpárok, valamint a hagyományos és elektromos motorral szerelt, úgynevezett hibrid autók elterjedése a legvalószínûbb. A korábbi felméréshez képest fontos változás, hogy míg 2015-ben a hibridek elterjedését 41 százalék tartotta valószínûnek, 2016-ban már 46 százalékos volt az arányuk. A hibrid autók elterjedésében az átlagnál nagyobb arányban bíznak a férfiak, a budapestiek és a magasabb végzettségûek. A képzeletbeli dobogó harmadik helyére a magától beparkoló autók kerültek: a megkérdezettek 40 százaléka szerint ezek is mindennaposak lesznek a következõ években.

mit hoznak a következõ évtizedek?
A tisztán elektromos autók csak a válaszadók negyede szerint terjedhetnek el pár éven belül, 59 százalékuk úgy véli, ehhez évtizedekre van szükség. Még kevesebben, mindössze 16 százalék lát esélyt a sofõr nélkül közlekedõ - önvezetõ - autók elterjedésére a következõ években, igaz, arányuk 2015-ben még csak 10 százalék volt. A többség - a megkérdezettek 41 százaléka - évtizedes távlatban látja reálisnak azt, hogy az önvezetõ autók mindennapossá váljanak az utakon. Ugyanakkor jelentõs, 31 százalékos volt azoknak az aránya, akik szerint az önvezetõ autókat kevesen fogják használni.

A technológiai fejlõdésen alapuló új közlekedési megoldások (elektromos rásegítésû kerékpár, magától parkoló autó, hibrid és tisztán elektromos autó) kevesek szerint vallanak majd kudarcot, ugyanakkor az önvezetõ autókkal szemben szkeptikusak a legtöbben: 12 százalékuk szerint nem hoz majd áttörõ sikert ez a fajta technológiai újítás.

eltûnhetnek a hagyományos autóbiztosítások?
Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese, és a társaság nem-életbiztosítási vezetõje szerint a felmérés azt mutatja, hogy a magyarok többsége reálisan látja a különbözõ megoldások várható elterjedését. A szakember szerint nehéz pontos prognózist adni a jövõre nézve, mert nagyon gyors a fejlõdés.

„Várhatóan 2020-ig a legnagyobb autógyártók megjelennek a saját intelligens megoldásaikkal. Fontos azonban, hogy az önvezetõ jármûvek elterjedését megalapozó megoldások térnyeréséhez szükség van a pontos jogi szabályozásra, amelynek elsõ rendelkezései már 2020-ra megszülethetnek. Mindemellett az autók közötti kommunikációt lehetõvé tevõ rendszerek is kísérleti fázisban vannak, és további fejlesztésükre van szükség” - mondta Kaszab Attila.

A szakember szerint a közlekedésben várható változások a biztosítási piacot is kihívás elé állítják, egyben lehetõséget is nyújtanak a szektornak. A K&H arra számít, hogy következõ évtizedekben a klasszikus gépjármû-biztosítások átalakulnak: helyüket teljes körû szolgáltatásokon alapuló konstrukciók vehetik át. A rendkívül gyors fejlõdéssel a biztosítási piac szereplõinek lépést kell tartania, különben könnyen jelentõs versenyhátrányba kerülhetnek.