A gazdasági lassulás új lehetőségeket kínál a biztosítók számára
2023.01.20

A biztosítási ágazatra is hatással lesz a 2023-ra prognosztizált lassuló globális növekedés, amely gazdasági környezet ugyanakkor új lehetőségeket is hoz a MAPFRE Economics szerint.

A MAPFRE kutatási részlegének elemzői arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés idén 2%-ra lassul, ami hét tized százalékponttal alacsonyabb a tavaly októberi előrejelzésnél. A szakértők szerint ez a lassulás a gyenge gazdasági növekedés és a továbbra is magas inflációs nyomás jellemezte globális stagflációs időszak kezdetét jelöli, amely legalább 2024-ig tart, amikor a GDP növekedése 2,7%-ra emelkedhet.

A MAPFRE megjegyzi, hogy ez a gazdasági környezet hatással lesz a biztosítási ágazat teljesítményére is. A szakértők úgy vélik, hogy a piac 2023-ban nagyobb nehézségekkel fog szembesülni az üzletfejlesztés terén - különösen a feltörekvő országokban - egy olyan év után, amelyben a nem-életbiztosítási ágazat jelentős növekedést ért el.

Ugyanakkor a monetáris politika szigorítása a magasabb kamatlábakkal továbbra is fellendíti a megtakarításokhoz kötött életbiztosítási üzletágat, legalábbis részben ellensúlyozza a gazdasági visszaesés biztosítási üzletágra gyakorolt negatív hatását.

A szakértők becslése szerint különösen 2023-ban, az év előrehaladtával új lehetőségek nyílhatnak meg a pénzügyi befektetések terén az ágazatban.

Ricardo González, a MAPFRE Economics elemzési, ágazati kutatási és szabályozási igazgatója szerint a kötvényhozamok emelkedése és a részvények teljesítménye miatt a biztosítók mérlegére gyakorolt negatív hatást a biztosítási ágazat magas szolvenciaszintje felszívta, és a megtakarítási életbiztosítási üzletág és a hagyományos, garantált hozamú életjáradékok környezete tovább javul.

Szintén javulnak a befektetési portfóliók jövőbeli jövedelmezőségi kilátásai, amelyt a biztosítási ágazat a biztosítástechnikai jövedelmezőség kiegészítésére használ. Emellett a biztosítótársaságok helyzete azért is előnyös, mert magas likviditás és az üzleti modelljük jellemzőiből adódó alacsony tőkeáttétel jellemzi őket.