Jön a dróntörvény: jogosítványra és biztosításra is szükség lehet
2017.02.16
A drónok jelentõs részénél jogosítványra és felelõsség biztosításra is szükség lehet. Ha ezeket elmulasztja valaki, akkor akár több százezer forintos bírságot is kaphat - írja a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatására hivatkozva. A drónokhoz szükséges biztosítás jelenleg viszont csak kevés szolgáltatónál érhetõ el, cikkében ennek járt utána a szakportál.

Az NFM szerdán tette közzé a tájékoztatását, amely megszabja, hogy milyen feltételekkel lehet majd drónt reptetni. A szabályozás alapvetõen 3 kategóriát különböztet meg a súlyuk alapján, 250 gramm alatti, 250 gramm és 25 kg közötti és 25 kg fölötti. 25 gram alatti játéknak minõsül, így nem kell hozzá külön engedély, a 25 gramm és 25 kg közötti kategóriánál már nyilvántartásba vétel szükséges, plusz külön képzésen kell részt vennie a tulajdonosnak, 25 kg fölött pedig (a fentieken mellett) már szakszolgálati engedélyre és repülési naplóra is szükség van. A tervezet kitér arra is, hogy a második két kategóriára vonatkozóan már felelõsségbiztosításra is szükség lesz.

A Pénzcentrum.hu összesítése szerint eddig két biztosító, az Allianzl és a Groupama foglalkozik drónokhoz köthetõ felelõsségbiztosítással, a többi megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy nem is tervezi az ilyen jellegû termék bevezetését.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.penzcentrum.hu/biztositas/jon_a_drontorveny_dragabb_lesz_a_biztositas_mint_az_autora.1053624.html