15 ezer forint alatt az átlagdíj!
2011.11.02
A biztosítók újabb éles versenyének köszönhetõen idén biztosan 15 ezer forint alá esik a kötelezõt váltó autósok átlagos díja. A Biztosítás.hu internetes alkusz szerint ez újabb 10 milliárd forinttal csökkeneti majd a biztosítók díjbevételét, vagyis ennyit takaríthatnak meg novemberben a szemfüles autósok. Az autósoknak ugyanakkor számolniuk kell a várhatóan 30 százalékos Baleseti Adóval is.

A Biztosítás.hu internetes alkusz honlapján már az elsõ napon közel ötvenezer autós számolta ki jövõ évi kötelezõ felelõsségbiztosítási díját. A megkötött szerzõdések átlagos díja 14.343 Ft-volt, ami az eddigi évek legalacsonyabb átlagdíja(!). A kampány elõtt a biztosítók elõzetes várakozásai még csupán 5 százalékos díjcsökkentésrõl szóltak, de a tényadatok ennek közel háromszorosát mutatják.

A biztosítók közül a választási listák élén a K&H, a Wabard és az Uniqa áll, de kedvezõ pozícióban van még az Allianz, a Posta és a KÖBE is. A többi biztosítótársaságnak várhatóan jelentõs állománycsökkenéssel kell számolnia.

A biztosítót váltó autósok adóval növelt átlagos megtakarítása majdnem 10 ezer forint volt az elsõ napon, de az autósok a megtakarításuk egy részéért azonnal kiegészítõ biztosításokat választottak. A biztosítók által kínált kiegészítõket (CASCO, autó assistance, kátyúkár termékeket) a váltók 10 százaléka választotta, de közülük is kiemelkedik az autósok negyede által választott – idén újdonságnak számító – gyorshajtás esetére szóló biztosítás.

A Biztosítás.hu adatai szerint ennél is nagyobb, mintegy 25 ezer forintos megtakarítást értek el azok a gépjármû tulajdonosok, akik kötelezõjük mellett meglévõ CASCO-jukat is olcsóbbra cserélték. Az általuk választott új CASCO biztosítások átlagos díja, a néhány évvel ez elõtti 90 ezer forinthoz képest csupán 48 ezer forint körül alakult. Az alkusz szerint ezen az árszinten már olyan autósok is vesznek CASCO-t, akik korábban a magas díjak miatt nem kötöttek ilyen biztosítást. Ezen autósok a CASCO-t kötök mintegy 30 százalékát teszik ki.

Tovább csökken a torta

A biztosítók jelenlegi, 98 milliárd forintos összesített kötelezõ biztosítási díjbevételét az idei kampány tovább csökkenti. A 2012-re várhatóan 90 milliárd forint alá csökkenõ kötelezõ piac ezzel már minden szereplõ szerint eléri mélypontját. A körülbelül 90 milliárdos jövõ évi díjra rakodó adó mintegy 27 milliárd forint körül alakul majd, ami hajszálra megegyezik majd a kormány által néhány hónappal ezelõtt kommunikált Baleseti Adócéllal.

Az egyes autósokra így az adóból, átlagosan 6.500 forint jut, vagyis a biztosítók éles versenyének köszönhetõen azok az autósok, akik biztosítót váltanak az elkövetkezendõ hetekben, az adó ellenére tovább csökkenthetik díjaikat.