Kötelezõ: 15 ezer is lehet az átlagdíj
2013.11.11
A kampány elsõ hetében csak az autósok mintegy egynegyede talált magának olcsóbb díjat, a többség pedig díjemelkedéssel szembesülhetett. Esetükben a díjemelkedés átlagos mértéke 2-5 ezer forint volt.

Az elsõ hét szerzõdéskötései alapján a Biztosítás.hu szerint az látszik, hogy azok az autósok, akik csak 2-3 ezer forintos emelést kaptak, jórészt régi biztosítójuknál szándékoznak maradni. Ez akár 30 százalékkal is csökkentheti a váltók idei számát és további, gyorsuló díjemelkedési tendenciához vezethet a jövõben. A váltók számának csökkenésével az adóval növelt kötelezõ átlagdíj a 15 ezer forintot is elérheti a kampányban. A tavaly átlagosan 8 ezer forintos átlagos megtakarítás 3 ezer forintra csökkenhet.

Kifejezetten kapósak lettek ugyanakkor a kiegészítõ biztosítások: ezeket az autósok 25 százalékban választják, ami tavalyi kampányban mért duplája.

Megfigyelhetõ a kötelezõ piac jelentõsebb mértékû átrendezõdése is. Olyan társaságok kerültek elõtérbe, amelyek tavaly kevésbé voltak sikeresek, miközben a tavalyi nyertesek most a lista végén vagy a középmezõnyben kullognak.