MEGJELENT A BIZTOSÍTÁS ÉS KOCKÁZAT LEGFRISSEBB SZÁMA
2017.03.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tudományos folyóiratának idei elsõ, márciusi száma immáron elérhetõ a szövetség hivatalos honlapján. A kiadványban négy tanulmány, egy interjú és egy beszámoló kapott helyet. A tanulmányok olyan aktuális témákkal foglalkoznak, mint a Szolvencia II rendszer alkalmazásának elsõ hazai eredményei vagy a biztosítók viszonyulása a technológia és az innováció által támasztott új kihívásokhoz.

A kiadvány – az eddigi lapszámokhoz hasonlóan – egy interjúval nyitja sorait, amely ezúttal egy szomorú aktualitás okán készült. A veronai buszbaleset kapcsán az ORFK illetékes vezetõjével, Óberling József rendõr ezredessel, Gilyén Ágnes beszélgetett többek között a közlekedésbiztonságról, egy esetleges szabályozási környezet módosítás szükségességérõl, valamint hazai közúti balesetek leggyakoribb kiváltó okairól.

Az európai biztosítási piacon az idei év vitathatatlanul legfontosabb eseménye – az új kockázatalapú szavatolótõke-követelményt lefektetõ – úgynevezett Szolvencia II (S2) rendszerre történõ átállás. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmányban az elsõ hazai eredményeket a nyitó S2-es adatszolgáltatás, az MNB elsõ S2-alapú kockázatértékelése és a tartósan alacsony hozamkörnyezet tõkemegfelelésre gyakorolt hatásait vizsgáló EIOPA stresszteszt alapján értékeli.

A biztosítók és a biztosításközvetítõk a jövõben nem tehetik „többé-kevésbé ugyanazt, csak gyorsabban”, ha növekedni szeretnének. A technológia és az innováció új kihívásokat és lehetõségeket teremtett az egyének, az üzleti világ és a társadalom számára. Az ügyfelek, a befektetõk és az alkalmazottak egyaránt kikövetelik az innovációt, és nemcsak a technológiai iparágaktól, hanem a biztosítási szektortól is. Az iparágat érintõ lehetõségek és a hatások feltérképezése érdekében a KPMG egy online felmérést készített a biztosítási szakma szenior vezetõinek körében, 280 cég bevonásával 20 országban, 2015 áprilisában. A tanulmány elsõsorban a felmérés eredményeit foglalja össze, továbbá kiegészítéseket tartalmaz a KPMG szakértõinek észrevételeivel.

A Pásztor Gábor és Zsigri Gábor nevével fémjelzett cikk a biztosítók eszköz-forrás menedzsmentjével foglalkozik részletesen, kitérve a kapcsolódó célok közötti ellentmondásokra, illetve a különbözõ célok esetében használandó alapadatokra és módszerekre.

A Biztosítás és Kockázat szerkesztõbizottsága igyekszik kicsit kitekinteni, és elszakadni a szûk értelemben vett biztosítási témáktól, így a kiadványban most helyet kapott egy kvalitatív kutatás eredményeit bemutató cikk is, melynek célja a szülészeti hálapénz elõfordulásának, motivációjának, hatásainak feltárása különbözõ internetes fórumokon fellelhetõ, szülésen átesett nõk tapasztalatait leíró bejegyzések és hozzászólások elemzésén keresztül.

A MABISZ 2016. novemberében 21-én tartotta immáron VII. biztosításszakmai konferenciáját. A rendezvény középpontjában ez alkalommal a környezettudatosság, a fenntartható fejlõdés és a klímaváltozás állt, és többek között olyan elõadóktól hallhattak elõadást a résztvevõk, mint Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelõs államtitkára, Windisch László MNB alelnöke, Thomas Hlatky, az osztrák GRAWE Biztosító viszontbiztosítási vezetõje, Kerekes Antal, a PricewaterhouseCoopers Magyarország partnere vagy Pandurics Anett, Mabisz elnöke. Lencsés Katalin „Beszámoló a Mabisz 2016. november 21-én tartott konferenciájáról” címû beszámolója errõl az eseményrõl ad összefoglalót.

A folyóirat letölthetõ a következõ linkrõl: http://localhost/hu/esemenyek-publikaciok/687-biztositas-es-kockazat-4-1.html