London az élen - egyelõre
2017.03.31
A Brexit keltette bizonytalanság ugyan gyengítette a brit fõváros pozícióit, egyelõre még stabilan London számít a világ pénzügyi központjának a Z/Yen Group tanulmánya szerint.

A Z/Yen Group Ltd. Global Fnancial Centres Index legfrissebb eredményei szerint London továbbra is a világ vezetõ pénzügyi központja, a második helyen pedig még mindig New York áll. Hozzá kell tenni, hogy mindkét város pozíciói gyengültek valamelyest, a brit fõváros 13 ponttal, az USA gazdasági fõvárosa 14 ponttal  produkált gyengébb eredményeket az elõzõ félévhez képest. Míg London esetében a Brexit következtében elõálló bizonytalansággal magyarázható a romlás, New York rosszabb eredményei egyértelmûen Donald Trump elnökségére vezethetõk vissza. A két éllovas gyengülése egyben a legnagyobb visszaeséseknek felelnek meg, ha nem számoljuk Calgary ugyancsak negatív elõjelû változásait.

Összességében egy igen határozott súlypont áttolódás is megfigyelhetõ a világ keleti felének javára, a két vezetõ ázsiai központ, Hong Kong és Szingapúr 25 pontra olvasztotta hátrányát az 1000 pontos indexen. Mark Yeandle, a tanulmány egyik szerzõje úgy nyilatkozott, "Bizonytalan idõket élünk, a pénzügyi szektorok pedig gyûlölik a bizonytalanságot. Míg a Brexit Európában, úgy Donald Trump globálisan ingatta meg az eddig stabilnak hitt status quo-t". 

A brit fõváros szerepe, mint a világ bankközpontja óriási veszélyben van, ha a Brexit következtében lényegesen megnehezedik abbéli képességük, hogy megfelelõen kiszolgálják a régió igényeit. Ez már közvetlenül is fenyegeti az USA érdekeit, ami hagyományosan Londonon keresztül szolgáltat Európában, amennyiben azonban Nagy Britannia hozzáférése a közös európai piachoz korlátozásra kerül, úgy nagyon hamar más európai központ után néznek az amerikai cégek.

A lehetséges utódvárosokra rá is férne a "vérfrissítés", a legkívánatosabb alternatíváknak számító Dublin és Frankfurt jelenleg a 23-ik illetve a 33-ik pozíciót tölti be az GFC index alapján, mindkettõ rontva korábbi eredményein. Az ugyancsak erõteljesen kampányoló Párizs jelenleg a 29-ik helyet foglalja el. A napokban közzétett indexet 6 havonta frissíti a Z/Yen Group Ltd., jelenleg 21. kiadásánál tart. Az index alapját mintegy 3000 pénzügyi szakember online interjúja képezi, figyelembe veszi a gazdasági környezetet, a pénzügyi piac fejlettségét, az infrastrukturális adottságokat, a rendelkezésre álló munkaerõt és annak minõségét, illetve a reputációt is.