A hosszú hétvégéken több a lakásbetörés
2017.04.10
A húsvéti ünnepek alatt sokan indulnak útnak, és akár több napra is õrizetlenül hagyják otthonukat. A nyári nyaralási idõszak mellett a hosszú hétvégéken emelkedik a lakásbetörések száma. A legveszélyeztetettebb terület a közép-magyarországi régió és Budapest. A betörõk leggyakrabban az ajtók-ablakok felfeszítésével jutnak be az ingatlanokba: egy nem megfelelõ zárral ellátott ajtót mindössze 15 másodperc alatt képesek kinyitni – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A biztosítók tapasztalatai szerint a nyári idõszakban és a hosszú hétvégék alatt a leggyakoribbak a betöréses lopások. A munkaszüneti napokat kihasználva, egy rövidebb utazás idején a nem megfelelõen védett ingatlanok könnyû célpontot jelenthetnek a betörõknek. Az illetéktelen behatolók leggyakrabban ékszereket, készpénzt, mûszaki cikkeket, laptopokat, fényképezõgépeket, mobiltelefonokat tulajdonítanak el az ingatlanokból.

Egy gyengébb minõségû zárral ellátott ajtót nagyjából 15 másodpercbe telik kinyitni egy „gyakorlott” betörõnek. Emellett még számos módja lehet a betörésnek: ablakok, erkélyajtók befeszítése, hengerzár-törés, zár felfúrás vagy extrémebb esetekben fal-, vagy tetõbontás.

Korántsem mindegy, hogy milyen zárszerkezetekkel, nyílászárókkal vagy bejárati ajtóval rendelkezik az ingatlan. A magasabb szintû mechanikai, elektronikai védelmi berendezések, riasztók megléte esetén magasabb kártérítési limiteket tartalmazó ingatlanbiztosítási szerzõdés köthetõ.

Egy átlagos méretû lakásra már 1-2-3 ezer forintos havi díjjal is köthetõ lakásbiztosítás, de elõfordulhat, hogy ezek a biztosítások nem minden esetben térítenek betöréses lopás esetén. Ezért ha betörés ellen is biztosítani szeretnénk otthonunkat, akkor érdemes a biztosítás megválasztásakor erre is figyelemmel lenni. Nem könnyû feladat eligazodni a lakásbiztosításokhoz kapcsolódó különbözõ vagyonvédelmi, biztonságtechnikai, és betörésvédelmi ismeretek között. A MABISZ Lakásbiztosítási és Vagyonvédelmi és Kármegelõzési Bizottsága Betörésvédelmi tájékoztatót állított össze, amely elérhetõ a szövetség honlapján.

Néhány általános megelõzési intézkedést mindenkinek ajánlatos betartania otthona védelme érdekében:

• Indulás elõtt mindenképpen gyõzõdjünk meg róla, hogy az ajtók és az ablakok zárva vannak.
• Ha több napra elutazunk, érdemes szomszédot, rokont megkérni, hogy idõnként ellenõrízze az ingatlant, ûrítse ki a postaládát.
• Semmiképpen se tegyük közhírré a közösségi portálokon, hogy nem tartózkodunk otthon, és a lakásunk üresen áll.

Egy, az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) által készített kutatás során betörés miatt börtönbüntetésre ítélt fogvatartottakat kérdeztek meg arról, hogy milyen szempontok alapján választották ki az ingatlant. Az OKI tanulmánya szerint egy „átlagos” betörés idõtartama legfeljebb 10-15 perc, s az elrettentõ tényezõk között elsõ helyen szerepel a rács, a riasztó megléte, illetve a szemtanúk felbukkanásának lehetõsége.

A MABISZ betörésvédelmi tájékoztatója a következõ linken érhetõ el: http://localhost/images/stories/docs/betoresvedelem/betoresvedelemi-tajekoztato-20160608.pdf