Európa négy nagy viszontbiztosítóját több minden sújtja
2023.04.05

A Hannover Re, a Munich Re, a SCOR és a Swiss Re mind alacsonyabb eredményt jelentett 2022-re vonatkozóan, mivel a magas infláció, az emelkedő kamatlábak és az éghajlattal kapcsolatos költségek alacsonyabb működési és befektetési eredményekhez vezettek - derül ki a Fitch Ratings új jelentéséből.

A hitelminősítő megjegyzi, hogy 2022-ben a díjemelési kísérletek elégtelennek bizonyultak a vártnál magasabb kárinfláció ellensúlyozására.

Ennek oka az időjárási eseményekkel és az ukrajnai háborúval kapcsolatos jelentős károk, emellett a rekord infláció miatt az újabb biztosítási évekre vonatkozóan tartalékerősítésre volt szükség; valamint a magasabb kamatlábak miatt minden főbb eszközosztály esetében alacsonyabb piaci értékek alakultak ki - magyarázza a Fitch.

Szinte minden jelentős európai viszontbiztosító romló kombinált mutatóról számolt be 2022-ben a nem-életbiztosítási üzletágai esetében.

Egyedül a Munich Re-nek sikerült elkerülnie ezt a tendenciát, és a nem-élet viszontbiztosítási állomány méretének és diverzifikáltságának köszönhetően javult a kombinált mutatója.

A SCOR mutatta a legnagyobb romlást a biztosítási eredményekben, mivel a brazíliai aszály és a franciaországi katasztrófakárok aránytalanul nagy mértékben érintették. A Fitch szerint a SCOR nem megfelelő tartalékolási szintekből eredő terhe is a legnagyobb volt a négy nagy biztosító közül. A tartalékok megerősítése 6,2%-kal növelte a kombinált mutatót, ami jóval meghaladja a Swiss Re 1,8%-os értékét.

A nem-élet vonalon a Munich Re és a Hannover Re is a nettó befolyt díjak 1,5%-át könyvelte el az ukrajnai konfliktus miatt káreseményekre és kártartalékokra, a SCOR 1,1%-ot, a Swiss Re pedig 0,8%-ot tett félre.

A mögöttes technikai eredmény, amelyet a Fitch a normalizált kombinált mutatóval mér, amely korrigálja a nagy károkat és az előző évi tartalékok mozgását, szintén romlott 2022-ben minden nagy európai viszontbiztosító esetében.

A hitelminősítő azonban arra számít, hogy a kombinált mutatók 2023-ban 400 bázisponttal javulnak a jobb árazás, a szigorúbb feltételek, valamint a számos megújított szerződésben szereplő háborús kizárások miatt.

A négy nagy biztosító tőkehelyzete 2022-ben is nagyon erős maradt.

A Fitch arra is számít, hogy a négy nagy viszontbiztosító kihasználja a jelenlegi egészséges árkörnyezetet, és a 2022 előtti szintre emeli a tartalékolásukat.

A viszontbiztosítási áremelkedések lendülete a 2023 januárjában megújításra váró üzletágak nagy részén jelentősen felgyorsult 2022-hez képest. A legnagyobb díjemelkedést a vagyonbiztosítási üzletágak és az ukrajnai háború által érintett speciális üzletágak mutatták.

A hitelminősítő megállapította, hogy a jobb árakkal és feltételekkel rendelkező piaci környezet 2023-ban hozzájárul a biztosítási marzsok javulásához, míg a makrogazdasági bizonytalanság, a pénzügyi piacok volatilitása, valamint a természeti katasztrófák okozta növekvő kárigények idén is kihívást jelentenek. Ennek megfelelően fenntartja a globális viszontbiztosítási ágazatra vonatkozó semleges ágazati kilátásait.