Moody's: az autonóm járművek az autóbiztosítás átalakulásának motorjai lesznek
2023.04.17

A Moody's hitelminősítő szerint az intelligens technológiák az elkövetkező évtizedekben átalakítják az autóipari szegmenst. Ennek megfelelően az autonóm járművek fogják hajtani a gépjárműbiztosítási piac átalakulását is. A gépjármű-biztosítók kezdetben a kevesebb balesetből fognak profitálni - érvelt a hitelminősítő. Ugyanezeknek a biztosítóknak azonban hosszú távon azzal a kockázattal kell szembenézniük, hogy az autonóm járművek csökkenteni fogják az autóbiztosítások iránti igényt - áll a jelentésben.

Az autonóm járművek már a láthatáron vannak, de az elfogadásuk és elterjedésük időbe telik - hangsúlyozta a Moody's.

A 2. szintű autonómiával (részleges automatizálás, a vezető folyamatos felügyelete mellett) rendelkező járművek már számos autógyártó kínálatában elérhetőek a nagyközönség számára, a Mercedes-Benz pedig már meg is kapta a 3. szintű önvezetés engedélyét (bizonyos feltételek mellett automatizált vezetési funkció, azonban emberi sofőr továbbra is szükséges a járműbe).

Autonóm taxik már ma is közlekednek. Az autonóm technológiák tovább fognak fejlődni, és a 3. szint feletti autonóm járművek értékesítése az elkövetkező évtizedben növekedni fog. Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokban a járművek átlagéletkora körülbelül 12 év, a járműpark teljes önvezetésre való átállása évtizedeket vehet igénybe - véli a minősítő cég.

Az autonóm járművek és más intelligens technológiák kezdetben növelni fogják a gépjárműbiztosítók jövedelmezőségét a Moody's szerint. Az autonóm és más intelligens autós technológiák jelentősen csökkenteni fogják a balesetek gyakoriságát, ami növeli a biztosítók nyereségességét. Bár az amerikai gépjárműbiztosítók az elmúlt két évben a magasabb autójavítási költségek és a használt járművek árai miatt gyenge eredményt értek el, a Moody's arra számít, hogy az intelligens technológiák javulásával a biztosítók kárköltségei fokozatosan csökkenni fognak.

Hosszú távon a Moody's várakozásai szerint az autonóm járművek drasztikusan csökkenthetik az autóbiztosítók díjait és nyereségét. Ahogy a fejlett autonóm járművek elterjednek, a balesetek gyakorisága idővel valószínűleg meredeken csökkenni fog, ami végső soron jelentősen alacsonyabb kárköltségeket és díjakat jelenthet az autóbiztosítók számára.

A gépjármű-felelősség is átalakulhat, de az autóbiztosítások iránti korlátozott kereslet továbbra is fennmarad, véli a hitelminősítő cég. A szabályozóknak, a törvényhozóknak és a bíróságoknak kell majd meghatározniuk, hogy az autonóm járművek által okozott balesetekért való felelősség hogyan oszlik meg az autógyártók, a technológiai cégek, a járművezetők és a biztosítók között - állítja a Moody's. Ez átalakíthatja az autógyártók termékfelelősségének biztosítása iránt iránti keresletet is - vetette fel a cég.

A biztosítóknak még van idejük reagálni ezekre az eltolódásokra, hangsúlyozta a Moody's, mivel az autóbiztosítási ágazatban bekövetkező változások fokozatosak lesznek. Az innovatív biztosítók képesek lesznek működésüket és mérlegüket a változó körülményekhez igazítani. Az alapvető erősségek, köztük az innováció, az alkalmazkodóképesség és az erős pénzügyi mutatók segítenek ellensúlyozni a hosszú távú kockázatokat.

A kereskedelmi autóipar más kihívásokkal néz szembe

A Moody's szerint több olyan egyedi tényező van, amely felgyorsíthatja vagy lelassíthatja az autonóm járművek üzleti célú alkalmazását. Amint az autonóm távolsági teherautók elérhetővé válnak, a teherfuvarozó vállalatok gazdasági nyomás alá kerülhetnek, hogy flottájukat autonóm teherautókra cseréljék le, tekintettel a sofőrök bére jelentette működési költségekre, a sofőrök fáradtsága miatt szükséges állásidőre, az olcsóbb biztosítási díjakra, a járművek kisebb kopására és elhasználódására, valamint a jobb üzemanyag-fogyasztási algoritmusokra - írja a Moody's.

Tekintettel arra, hogy egy teherautó balesetben nagy károkat okozhat, a járművezetők felügyeletére valószínűleg még évekig szükség lesz. A teherautó-vezetők az értékes rakományra is vigyáznak, hogy megvédjék azt a lopástól vagy vandalizmustól - mondta a Moody's. Ahogy ezek a munkahelyek megszűnnek, úgy csökkenhet a kereslet a munkavállalói kártérítési biztosítások iránt is - figyelmeztetett a hitelminősítő.