Fogászati turizmus: 3 ezer új munkahelyet hozhat létre!
2011.11.07
Elõkészítés alatt áll a pályázati kiírás a fogászati turizmus fejlesztésére szánt egymilliárd forint költségvetési támogatás szétosztásához. Becslések szerint az intézkedések eredményeként a jelenleg beutazó, külföldi páciensek létszáma három év alatt megduplázódhat, öt év alatt a háromszorosára nõhet, amely 3 ezer új munkahelyet teremtene és a betegek kísérõivel együtt évi kétmillió szállodai vendégéjszakát generálna – írja a Napi.

A Turisztikai célelõirányzat javára átcsoportosított egy milliárd forintos keretet elsõsorban piackutatásra, célirányos marketingtevékenységre, a hatékony értékesítési rendszer és minõségbiztosítás létrehozására lehet majd felhasználni.

Fellegi szerint elsõdleges feladat a piackutatás: a globális szinten is rendkívül fiatal ágazatról megbízható és átfogó kutatások nincsenek, csak részinformációk állnak rendelkezésre, azok is idejétmúltak, alacsony elemszámmal és kevésbé megbízható kutatási módszerrel készültek.

Emiatt elsõ lépésként egy átfogó nemzetközi reprezentatív kutatási program megvalósítását tervezik, de megoldásra váró feladat a mûködési sztenderdek kialakítása is a rendelõk méretének figyelembe vételével, amelyhez az akkreditációs struktúra kialakítása is kapcsolódna, megfelelõ garanciarendszer teremtésével.

Jelenleg a bruttó fogszakorvosi bevételt átlagosan mintegy 25-30 százalékos betegközvetítõi (elsõsorban külföldi ügynökségeké) jutalék terheli, amelyeket piaci eszközökkel tervez a tárca leszorítani, illetve ahol lehet, ott egyenesen kiiktatni.

Az Orvosi turizmus iroda becslése alapján az intézkedések eredményeként a jelenleg beutazó, külföldi páciensek létszáma három év alatt megduplázódhat, öt év alatt a háromszorosára nõhet, amely 3 ezer új munkahelyet teremtene és a betegek kísérõivel együtt évi kétmillió szállodai vendégéjszakát generálna. A jól szervezett pénzügyi struktúra és mûködési biztonság alapján az államháztartásnak az elsõ négy évben körülbelül 60 milliárd forint, 10 év alatt körülbelül 250 milliárd forint plusz bevételt hozhat a fogászati turizmus - olvasható az optimista becslés.