Horvátországban terjeszkedik az OTP Bank
2017.05.06
Az OTP Bank horvátországi leánybankja, az OTP banka Hrvatska bejelentette, hogy a Splitska banka akvizíciója befejezõdött. Az összeolvadással Horvátország negyedik legnagyobb bankja jött létre, 11 százalékos piaci részesedéssel.

A tranzakcióhoz az OTP Bank már elõzetesen minden szükséges engedélyt beszerzett a szabályozó hatóságoktól, azaz a Horvát Nemzeti Banktól, a Horvát Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétõl és a Horvát Gazdasági Versenyhivataltól. A felvásárlással az OTP Banka Hrvatska közvetlen felügyeleti jogot szerzett az SG Leasing, az SB Nekretnine és az S.B. Zgrada felett, míg a Société Générale Osiguranjét a tervek szerint 2017 harmadik negyedévében veszi át teljesen. A várakozások szerint az integrációt 2018 nyarán zárhatják le, addig a két bank két külön jogi személyként folytatja mûködését. A két bank ügyfeleit érintõ változások bejelentésére hamarosan sor kerül.

„Szeretettel köszöntjük OTP Csoport legújabb értékes tagját, a Splitska bankát! Az OTP Bank horvátországi leánybankja, az OTP banka Hrvatska és a Splitska banka összeolvadásával az OTP Csoport második legnagyobb hitelintézete jött létre a hitelállomány alapján. E tranzakcióval azt szerettük volna bebizonyítani, hogy a horvát piac iránti elkötelezettségünk nemcsak komoly, de hosszú távú is, hiszen ezen a piacon szerves növekedést, és – amennyiben a lehetõségek adottak lesznek –, további akvizíciókat is tervezünk” – mondta dr. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

„A két bank integrációja körülbelül egy évet fog igénybe venni. Büszkék vagyunk arra, hogy a tranzakció után Dalmácia egy olyan komoly, nemzeti jelentõségû banknak adhat otthont, amely kiváló fiókhálózatával és vonzó termékeivel áll ügyfelei szolgálatában” – mondta Békeffy Balázs, az OTP banka vezérigazgatója.

A Splitska banka új vezérigazgatója az OTP banka korábbi igazgatósági tagja, Slaven Celiæ lett, akinek banki összeolvadások terén szerzett tekintélyes tapasztalata nagyban hozzájárul az integrációs folyamat sikeréhez.

A Splitka banka igazgatóságának jelenlegi, vállalati ügyfelekért és piacokért felelõs tagja, Zvonimir Akrap továbbra is ebbéli minõségében folytatja munkáját. Az igazgatóság két új taggal bõvül: a kockázatkezelésért Balogh Balázs, míg a banki mûveletekért és az infokommunikációs technológiákért Olchváry Balázs lesz felelõs. Tomislav Krpannak, a Splitska banka igazgatójának pozíciója változatlan marad.

„Megtiszteltetés számomra, hogy az integráció során alatt én állhatok a Splitska banka élén. A következõ hónapokban elsõsorban arra fogunk koncentrálni, hogy az ügyfélkiszolgálás és az integráció elõkészítése terén egyaránt a tõlünk megszokott kiválóságot mutassuk. Sikerünkben munkatársaink kimagasló szerepet játszanak, és a Splitska bankánál csak kiváló szakemberek dolgoznak” – mondta Slaven Celiæ, a Splitska banka újonnan kinevezett vezérigazgatója.

Az új bank több mint 130 fiókkal, 400 ATM-mel, több mint 500 000 aktív ügyféllel rendelkezik, és bizonyos piaci szegmensekben és régiókban továbbra is piacvezetõ marad.