S&P: nem kedveznek a biztosítóknak a piaci mozgások
2011.11.07
A legújabb pénzügyi folyamatok és a biztosítók eszközeinek piaci alapú értékelése együttesen az európai társaságok mérlegeinek kimerülését eredményezik – közölte a Standard and Poor\'s.

Habár a legtöbb biztosítónak sikerült év közepére jelentõsen átstrukturálni mérlegét a 2009-es mélyponthoz képest, a hitelminõsítõ mégis arra számít, hogy sok igazgatótanács kénytelen lesz alaposan átvizsgálni a harmadik negyedéves eredményeket és pénzügyi helyzetet.

Az elmúlt negyedévben a szuverén adósságok és számos bank minõsítésének és a gazdasági kilátások romlásának lehettünk szemtanúi. Ezek hatását csak erõsítette a kamatlábak drasztikus csökkenése, a nyomott részvénypiacok és a megnövekedett volatilitás. Mindezek együttesen a biztosítók harmadik negyedéves eredményeinek, és mérlegeinek romlásához vezetett – közölte az S&P.

Ezt a trendet csak súlyosbítják az olyan, iparág egészére kiható projektek, mint az EU biztosítási felügyeletrõl szóló Szolvencia II irányelvének implementációja, a Nemzetközi Számviteli Szabvány Testület (IASB) biztosítói számviteli projektjének második fázisa, vagy a túl nagy, és rendszerkockázatot jelentõ biztosítótársaságok létrejöttének megakadályozását szolgáló új szabályjavaslatok Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) által történõ kidolgozása, amelyre most úgy tûnik, 2012-ben kerülhet sor – tette hozzá a hitelminõsítõ.

Mindezek ellenére az S&P szerint az ágazat értékelése jóval erõsebb, mint a többi értékelés alá vont pénzügyi vállalaté. A mintegy 125 nyugat-európai biztosítók átlagos, hosszú távú hitelminõsítése jelenleg „A-„ besorolású.