Beágyazott biztosítások: az összes díjbevétel ötödét is adhatják tíz éven belül
2023.07.03

Tíz éven belül akár a teljes biztosítási díjbevétel több mint ötödét is adhatják a beágyazott (embedded) biztosítások. Egyre szélesebb körű alkalmazásuk a fejlett piacokon lehetőséget nyújt a termékkínálat bővítésére és a kockázati védelem közvetlen beépítésére a vásárlási folyamatokba – állítja az AM Best hitelminősítő.

A hitelminősítő ügynökség kommentárja szerint ugyanakkor kihívásokat is rejt az ágazat számára a fogyasztókat közvetlenül megcélzó értékesítési csatorna. Ezek közé tartozik a szabályozási korlátok áthidalása, a szabványosított és limitált fedezetek kialakítása, valamint a kárigények költségeinek és kezelésének kezelhető szinten tartása.

A beágyazott biztosítások esetében a biztosítási fedezetet egy biztosító dolgozza ki, de az értékesítésre nem biztosítási csatornákon keresztül kerül sor. Leggyakrabban egy másik terméket vagy szolgáltatást egészít is. Ezt B2B2C üzleti modellnek is nevezik, ahol a biztosító és az üzleti partner a termékeket és a biztosítási védelmet egyszerre, digitálisan kínálja az ügyfélnek.

Az AM Best kommentárjában kifejti, hogy a beágyazott biztosítás célja, hogy a biztosítást kiegészítő opcióként kínálja egy kapcsolódó tranzakció során, a bizalmi szintet növelve a forgalmazó és a fogyasztó között. Előrejelzésük szerint a beágyazott biztosítások 2032-ig 2500 milliárd dollár bruttó díjbevételt fognak generálni a biztosítási üzletágakban, amely a teljes bruttó díjbevétel 23%-át jelentené.

A fejletlen piacokon ugyanakkor a vállalatoknak nemcsak a hatékony és méretarányos digitális megközelítés kialakítása, hanem a széles és digitálisan tájékozott ügyfélkörhöz való hozzáférés is nehézséget okozhat.

Ennek ellenére a latin-amerikai e-kereskedelem nagy szereplői is már kiterjesztett garanciát kínálnak az elektronikai cikkekre, egyesek baleseti és egészségügyi fedezetet is. Peruban a Chubb Peru az ország harmadik legnagyobb online kiskereskedőjén keresztül nyújt baleseti és egészségbiztosítási fedezetet, A biztosítási kötelezettségek kizárólag a biztosítótársaságot terhelik, a kiskereskedő pedig a helyi hatóságok által szabályozott módon részesedik a bevételből, anélkül, hogy részt venne a kárrendezésben.

Összességen az AM Best a beágyazott biztosítás továbbra is "fejlődő koncepcióként” írja le. A gyors vásárlási döntések támogatása érdekében a fedezetnek könnyen érthetőnek, az árának megfizethetőnek és a szerződés érvényesítésének egyértelműnek kell lennie - jegyezte meg a hitelminősítő.