Jövõ májusra kiépülhet az országos jégesõkár mérséklõ rendszer
2017.05.24
Jövõ májusra kiépülhet az országos jégesõkár mérséklõ rendszer, a beruházás meghaladja a 2,1 milliárd forintot - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke egy Gyöngyöstarjánban tartott, a károsult helyi gazdák képviselõi részvételével tartott sajtótájékoztatón.

Gyõrffy Balázs közölte, a fejlesztéshez 1,8 milliárd forint uniós keretösszegre lehetett pályázni, s a kamara - egyedüli pályázóként - joggal reménykedhet, hogy nyertes induló lesz. A hiányzó mintegy 300 millió forintot az országos agrárkamara adhatja majd a tagdíjakból.

A kamarai elnök közölte a 984 eszközbõl álló talajgenerátoros védõrendszer lefedi az egész országot. Kétszáz készülék teljesen automatizált, míg közel 800 manuális indítású lesz. Ez utóbbiakhoz várják a vidéki gazdálkodók jelentkezését, akik a tervek szerint a minimálbér felének megfelelõ díjazásért figyelnek, s ha az elõrejelzések alapján szükséges, mûködésbe hozzák a telepített eszközt.

Szabó Zsolt, fideszes országgyûlési képviselõ, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelõs államtitkár kijelentette, hogy a kormány három területen nyújt segítséget a rendkívüli idõjárás következményeinek az elhárítására: 300 milliárd forint értékben nyújt támogatást az árvíz és belvíz-védelemhez, segíti a belterületi csapadékvíz elvezetés megoldását, illetve konkrét segítséget nyújt a kárt elszenvedetteknek.

Szabó Zsolt kijelentette: a legsúlyosabb kárt szenvedett települések önkormányzatai azonnali segítségre jogosultak a rendkívüli kormánykeretbõl az elvégzett védekezés költségeire és az utómunkálatokra.

Horváth László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje a termelõk kárenyhítésérõl azt mondta: a kormány háromféleképpen nyújt támogatást számukra, ezek egyike a kárenyhítési rendszer. Támogatást ad még a mezõgazdasági biztosításhoz, valamint 100 százalékos kamattámogatást a szabad felhasználású hitelekhez az idén jégkárt elszenvedett településeknek - mondta.

A mátrai borvidék termésében május közepén több mint 300 millió forintos kár keletkezett a Mátrai Hegyközségi Tanács elnökének korábbi közlése szerint. A hegyközség területén lévõ 6500 hektár szõlõültetvénybõl a termõterület meghaladja az ötezer hektárt. Elõzetes becslések szerint ennek mintegy egynegyedét érte jégkár május 13-án. A jégesõ centruma Gyöngyös városában volt. A környezõ településeket, például Gyöngyössolymost, Abasárt, Visontát és Karácsondot, valamint Gyöngyöstarjánt, Gyöngyöspatát és Szücsit is hatalmas pusztítás érte.