Nevet vált és nemzetközi szereplővé lép elő az Aegon Alapkezelő
2023.05.15

2023. május 15-től VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. néven folytatja működését az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. A társaság közvetett tulajdonosa, a Vienna Insurance Group szándéka szerint a régiós országokban jól ismert “VIG” ernyő brand hatékonyan támogatja a társaság nemzetközi fejlődését.  A márkanév-váltás egyben azt is jelenti, hogy a budapesti döntéshozatalú társaság a VIG pénzügyi csoport nemzetközi szereplője lesz. A 30 országban megtalálható 50 biztosító 48 milliárd eurós vagyona óriási növekedési potenciállal kecsegtet.

A Vienna Insurance Group nemzetközi szereplőjévé lép elő Magyarország legnagyobb bankfüggetlen alapkezelője, az Aegon Magyarország Alapkezelő Zrt., amely május 15-től VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. néven működik tovább. Ami a magyar ügyfelek számára egy névváltás, amellyel semmilyen teendőjük nincsen, jelentős mérföldkő az osztrák székhelyű VIG Csoport működésében. A magyar vagyonkezelő révén a régióban igen elismert biztosító csoport megjelenhet a vagyonkezelési szolgáltatások piacán. A VIG Alapkezelő mindemellett a VIG Csoport 30 országában mintegy 50 biztosítótársaság vagyonkezelője lesz, ami kiemelkedő nemzetközi szerepet jelent a magyar társaság számára. Az Alapkezelővel korábban megkötött szerződések változatlan feltételekkel és tartalommal élnek tovább, változatlan ügyfélkiszolgálás mellett. A névváltással egy időben az Alapkezelő hivatalos közzétételi helye és honlapja https://vigam.hu –ra módosul, központi e-mail címe pedig az alapkezelo@am.vig –re változik.

Az Aegon NV. 2020-ban döntött egyes kelet- és közép európai érdekeltségei értékesítéséről a Vienna Insurance Group (VIG) és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. útján a Magyar Állam számára. A portfólióba tartozó Aegon Alapkezelő e tulajdonosváltási folyamat keretében vált nevet VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.-re és kap új arculatot.

A VIG Csoport 2025-ig tartó stratégiájának sarkalatos pontja a saját vagyonkezelési központ létrehozása és a VIG üzletmenetébe való integrálása. Az osztrák központú csoport több márkával van jelen a régióban, de az Alapkezelő számára a VIG brand adja a legnagyobb hozzáadott értéket, hiszen magas ismertsége segíti az Alapkezelőt a régiós terjeszkedésében. A névválasztás üzenet a piacnak is: a VIG csoport tagjainak összesen 48 milliárd eurós vagyona jelentős növekedési potenciált jelent az Alapkezelő számára, és az ügyfelek számára is megfelelő transzparenciát biztosít. A budapesti döntési központú vagyonkezelés kiemelkedő lehetőséget jelent más országokban összegyűjtött vagyonok Magyarországon történő kezelésére is.

 “A VIG Csoportban kiemelt szerepbe kerülünk az integrációval, új piacokra léphetünk és kilépve a helyi-regionális szerepből stratégiai döntési pozícióba kerülünk a vagyonkezelés terén. A VIG Csoport részeként a következő három évben a kezelt vagyon háromszorozása a cél. Magyarország első három alapkezelőjében lenni magunkkal szemben támasztott elvárás, ugyanakkor a nemzetközi terjeszkedés is ambíciónk. Ebben építhetünk a VIG megbecsültségére és bizalmi tőkéjére. A régióban már ott vagyunk a pénzügyi-megtakarítási szempontból magasan fejlett Csehországban, ahol a VIG csoporté a legnagyobb helyi biztosító, a Kooperativa és a ČPP is” – hangsúlyozta Kadocsa Péter elnök-vezérigazgató.

Magyarországon a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. végzi a hamarosan az Alfa nevet felvevő Aegon Magyarország Biztosító és az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár mellett az Union Biztosító vagyonkezelését is, így az intézményi és lakossági állománnyal együtt összesen több mint 1000 milliárd forint vagyont kezel. 8%-os piaci részesedésével az ötödik legnagyobb a magyarországi vagyonkezelési piacon. Egyben a legnagyobb hazai bank-független alapkezelő, amelynek stabilitását a magyar állam 45%-os közvetett résztulajdona és stratégiai partnersége is támogatja.