Mitõl lehet fogyasztóbarát egy hitel?
2017.06.15
Pár hete ismertette a Magyar Nemzeti Bank a fogyasztóbarát lakáshitel minõsítéshez szükséges feltételeket. A BankRáció.hu friss elõrejelzése szerint a minõsítésnek megfelelõ új lakáshitelek június végétõl jelenhetnek meg a piacon. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje két fontos dologra hívta fel a figyelmet. „Egyrészt a fogyasztóbarát minõsítés könnyebbé teszi az összehasonlítást, mivel például megszabja a havi törlesztõrészletet leginkább befolyásoló kamatfelárat és ezen keresztül a kamatot és a teljes hiteldíjmutatót (thm). Másrészt nagyon fontos, hogy a fogyasztóbarát hitelek sem lesznek egyformák, azaz lesznek olyanok, amelyek teljesítik a feltételeket, de a thm-jük és a törlesztõrészletük különböznek majd” - tette hozzá.

A BankRáció.hu friss összeállításában pontokba szedte a fogyasztóbarát minõsítéshez szükséges legfontosabb feltételeket.

  • A bankoknak 15 napon belül kell elbírálniuk a hitelkérelmet az értékbecsléstõl számítva. 
  • Ha az igénylõ minden feltételnek megfelel, akkor 2 napon belül folyósítani kell neki a lakáshitelt. A folyósításért pedig a hitelösszeg maximum 0,75 százalékát kérheti a bank, de ennek összege nem haladhatja meg a 150 ezer forintot. 
  • Legalább 3 évre vagy a futamidõ végéig rögzíteni kell a kamatot, ez biztosítja, hogy az adott idõszakban fix lesz a törlesztõrészlet. 
  • Ha a lakáshiteles a futamidõ alatt elõtörlesztéssel csökkentené a tartozását, akkor ezért az elõtörlesztendõ összeg maximum 1 százalékát számíthatja fel a bank. Ha valaki lakás-takarékpénztárból szeretne elõtörleszteni, akkor ezt ingyen megteheti a szerzõdésére érvényes megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatásból adódó összegig. 
  • A referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot, leegyszerûsítve ez jelenti a kamat- és thm-plafont. 
Gergely Péter szerint a fogyasztóbarát minõsítés bevezetésének egyik fõ célja, hogy a több évre rögzített kamatozású, ezáltal fix törlesztõrészletû lakáshiteleknél nagyobb legyen a verseny és olcsóbbakká váljanak.

“A jövõben megjelenõ fogyasztóbarát lakáshiteleknél a felsõ korlátok vannak megszabva, ugyanakkor a bankok adhatják a megszabott feltételeknél olcsóbban is a lakáshiteleket” - véli Gergely Péter. Azt is hangsúlyozta, hogy ahogy minden lakáshitelnél, a fogyasztóbarát hiteleknél is továbbra is érvényben maradnak a lakáshitelekre vonatkozó szabályok, például a túlzott eladósodást megakadályozását célzó jövedelemarányos törlesztésre vonatkozó feltétel, amely nem engedi, hogy egy-egy igénylõ a havi nettó jövedelmének több mint felét hiteltörlesztésre fordítsa. “Egyszerûbben fogalmazva, a fogyasztóbarát hiteleket sem kaphatja majd meg mindenki, a szigorú hitelfelvételi feltételeknek továbbra is eleget kell tenni” - fogalmazott a BankRáció.hu szakembere.

A másik nagyon fontos tényezõ, hogy már most is vannak olyan lakáshitelek, amelyek megfelelnek a fogyasztóbarátsághoz szükséges feltételeknek. “A jövõben a fogyasztóbarát lakáshitelekkel bõvül majd a választék, de lehetnek továbbra is olyan hitelek, amelyek még kedvezõbbek. Alaposan körül kell majd nézni a kínálatot. A fogyasztóbarát lakáshitelek mellett a kamattámogatott és piaci konstrukciókat is, majd ezek összehasonlítása után lehet kiválasztani azt, amelyik a havi törlesztés mellett a teljes visszafizetendõ összegben is a legjobb megoldást jelenti a hitelfelveõk számára. Erre nagyon jó segítséget nyújtanak az internetes hitelkalkulátorok, amelyekkel akár 30 bank ajánlatát is összehasonlíthatjuk percek alatt.