Tippek az idei nyaralási szezonra: így készüljünk a gondtalan utazásra
2023.06.09

A tavalyi év nehéz volt az utazók számára. A világ néhány legforgalmasabb repülőtere elveszett poggyászok hegyeiről, több ezer járat késéséről vagy törléséről híresült el a nyaralási szezon csúcspontján. Rengeteg utas rekedt és aludt a repülőtereken elsősorban a légitársaságok létszámhiánya és az ebből következő légi sztrájkok nyomán. Ráadásul mindez az infláció miatt megemelkedett árak mellett. Nem véletlenül nyilvánították 2022-t a "legrosszabb utazási évnek".

Az utazás iránti megugró kereslet a pandémia utáni időszakban sok esetben nem álomnyaraláshoz, hanem káoszhoz és csalódáshoz vezetett. Nem árt időben felkészülni a közelgő utazási szezonra, hogy valóban megvalósulhassanak a nyaralási tervek.

Védjük poggyászunkat

Az elveszett poggyászok igen nagy bosszúságot okozhatnak nyaraláskor, márpedig repülős utazásnál nem ritka, hogy a csomagok akár néhány nappal később érkeznek meg a célállomásra, ha egyáltalán előkerülnek. Hogy elkerüljük a kellemetlenségeket:

  • Csomagoljunk néhány váltóruhát és egyéb alapvető dolgot a kézipoggyászba.
  • Kössünk olyan utasbiztosítást, amely a késve szállított poggyászokra is kiterjed, így nem okoz anyagi problémát, ha néhány alapvető fontosságú dolgot kell megvásárolni.
  • Vegyük fel a kapcsolatot a légitársasággal az eltűnt poggyászunkkal kapcsolatban.
  • Gyakran utazóknak érdemes lehet beruházni egy csomagkövetőbe, mint amilyen az Apple AirTag- így legalább megtudjuk, ha a poggyászunk ugyanazon a repülőtéren van, csak esetleg egy másik csomagkiadónál.
  • Ha a poggyászunk mégis elveszik, az utasbiztosítások - a megkötött kötvény típusától függően - megtéríthetik a veszteséget.

Mivel tavaly a törölt járatok legalább akkora problémát jelentettek, mint az elveszett poggyászok, ne feledjük, hogy egyes utasbiztosítások fedezetet nyújtanak az utazás késésére is, ami azt jelenti, hogy kártérítést kapunk, ha utazásunk meghatározott időnél többet késik. De térítést nyújthatnak a szükségessé váló étkezés vagy akár szállodai szobafoglalás költségeire is, amíg folytatni tudjuk utunkat.

Védjük magunkat és szeretteinket is

A legtöbben az elmúlt két évben óvatosabbak és aggódóbbak lettünk az utazás biztonságát illetően. Több biztosítónál ma már mobil utazási segélyalkalmazások kínálnak hasznos megoldásokat különböző veszélyhelyzetekre - legyen az autóbaleset, lopás, elveszett iratok vagy betegség. A beépített vészhelyzeti segélyhívásnak köszönhetően egy gombnyomással máris az adott ország segélykérő központjával beszélhetünk, ahonnan mentőt, rendőrt vagy tűzoltót küldhetnek segítségünkre, de ugyanígy a magyar követségek elérhetőségeit és számos egyéb hasznos tanácsokat is tartalmaznak ezek az alkalmazások.

Ne feledkezzünk meg az alapokról sem!

Utazás előtt ne feledkezzünk meg azokról az alapvető dolgokról sem, amelyek megkönnyítik az utazást, kezdve a gyakori betegségek elleni gyógyszerek bepakolásától a kényelmi cikkekig, amelyek segítenek enyhíteni a hosszú utak közérzetünkre gyakorolt hatását.

Gyógyszerekből érdemes többet is elpakolni, mint amennyire szükségünk van, arra az esetre, ha késés vagy egyéb probléma miatt elhúzódna az utunk. De ha véletlenül mégis kifogynánk a gyógyszerből, vagy egy hirtelen fellépő panasz kezelésére lenne szüksége, az utasbiztosítás a szükségessé váló orvosi ellátás és a gyógyszerek költségeit is megtéríti.

Néhány alapvető óvintézkedéssel és egy körültekintően megválasztott utasbiztosítással könnyen fel lehet készülni az utazás alatti váratlan helyzetekre, hogy valóban stresszmentesen élvezhessük a nyaralást.