Együttmûködés a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért
2017.06.19
A magyar lakosság pénzügyi kultúrájának és tudatosságának fejlesztése érdekében együttmûködési megállapodást írt alá az Állami Számvevõszék elnöke, Domokos László és az NMI Mûvelõdési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetõ igazgatója, Kárpáti Árpád. A megállapodás keretein belül az ÁSZ és a Mûvelõdési Intézet a jövõben közös képzéseket indítanak, valamint együttmûködnek a tananyag-felülvizsgálat és a kapcsolattartás területén, ezzel is támogatva a pénzügyi és közpénzügyi ismeretek terjesztését.

Az Állami Számvevõszék mint a közpénzek õre, valamint a közmûvelõdési ágazat stratégiai fejlesztõ és szolgáltató szervezeteként mûködõ Mûvelõdési Intézet már 2015. február 17-én közös szándéknyilatkozatban vállalta, hogy együttmûködnek a felnõtt lakosság pénzügyi ismereteinek bõvítése érdekében. A 2017. június 15-én, az ÁSZ budapesti székházában aláírt megállapodásban a felek az eddig elért eredményekre tekintettel megerõsítették, és egyben újabb területekre terjesztették ki együttmûködésük kereteit.

Az Állami Számvevõszék évek óta elkötelezett támogatója a pénzügyi tudatosság erõsítésére irányuló törekvéseknek, s célul tûzte ki, hogy saját erõforrásaira támaszkodva bõvíti a lakosság pénzügyi, közpénzügyi ismereteit, és ezzel párhuzamosan fejleszti a pénzügyekkel kapcsolatos attitûdöket, magatartásformákat. Az ÁSZ ez irányú tevékenységét 2014-ben az Országgyûlés is megerõsítette azzal, hogy határozatában elismerte, és támogatta az intézmény társadalmi szerepvállalását a pénzügyi kultúra fejlesztése terén. Az ÁSZ 2016-ban átfogó kutatási jelentést készített a magyarországi pénzügyi kultúra fejlesztési programokról. Tanulmányában többek között arra a következtetésre jutott, hogy bár a képzésekre jelentõs közpénzt használnak fel, a tematikák, tananyagok gyakran nem megismerhetõek, a képzések legtöbbje középiskolásoknak, vagy a felsõoktatásban tanulóknak szól, és a képzések eredményességét sem mérik.

Domokos László a csütörtöki eseményen kijelentette: „A Számvevõszék tapasztalatai egyértelmûen alátámasztják, hogy szükség van a magyar felnõtt lakosság pénzügyi tudatosságának, és közpénzügyi ismereteinek a fejlesztésére, ezáltal a közpénzügyeket, közpénzügyi ellenõrzéseket értõ emberek számának bõvítésére. A két intézmény együttmûködése e célokhoz járul hozzá” – mondta az ÁSZ elnöke, majd hangsúlyozta: „Az ÁSZ támogatja a pénzügyi tudatosság fejlesztésére irányuló nemzeti stratégia megalkotását.”

Az Állami Számvevõszék az elemzések, felmérések mellett az elmúlt években számos konferenciát szervezett, valamint kezdeményezést és oktatási programot indított, melyek közül a legutóbbi, a „Pénzügyi kultúra nagykövete” címû önkéntes részvételre alapozott belsõ képzési tréningprogram éppen a megállapodás aláírásának napján zárult le az ÁSZ székházában.

Kárpáti Árpád összefoglalójában a közösségi mûvelõdés társadalomformáló erejére hívta fel a figyelmet, majd kiemelte: „A pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztése a kulturális ágazat intézményeinek, szervezeteinek és a szolgáltatásokat igénybe vevõ lakosságnak egyaránt érdeke. A megállapodásnak köszönhetõen a Mûvelõdési Intézet felnõttképzési tevékenysége új képzési modullal gazdagodik” – mondta az igazgató. Hozzátette: „Az Állami Számvevõszék szakmai segítsége és partnersége minõségi garanciát jelent a képzési anyagok szakmai tartalmát illetõen”.

A csütörtökön megkötött megállapodás értelmében az ÁSZ szakmai felülvizsgálatot biztosít a Mûvelõdési Intézet által kidolgozott és akkreditált tananyagok fejlesztése során, továbbá a két intézmény összehangolja képzési programjait, valamint azok eredményes megvalósítása érdekében kötelezettséget vállalnak a rendszeres kapcsolattartásra.